Τι είναι η Επίγεια Ψηφιακή Τηλεόραση (DTV);

Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση (DTV) είναι μια τεχνολογία μετάδοσης ΟΤΑ, (Οver Τhe Αir) που μεταδίδει εικόνες μέσω ραδιοκυμάτων ψηφιακά (σε ψηφία δεδομένων, όπως ένας υπολογιστής) συμπιεσμένα με ένα αλγόριθμο MPEG.

Ο αλγόριθμος MPEG είναι μια τεχνολογία εξέλιξης του αλγορίθμου JPEG που είναι ένας αλγόριθμος συμπίεσης μιας εικόνας. Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση επιτρέπει στους τηλεοπτικούς σταθμούς να παρέχουν πολύ καθαρότερες εικόνες, καλύτερη ποιότητα ήχου, πολυκαναλικό ψηφιακό ήχο και περισσότερες επιλογές προγραμμάτων. Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση κάνει δυνατή την μετάδοση εκπομπών υψηλής ανάλυσης (για τους θεατές που έχουν τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας) και μπορεί να παρέχει διαδραστικές υπηρεσίες δεδομένων (interactive television). Η ψηφιακή τηλεόραση στην πραγματικότητα δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά τεχνολογία που έχει εφαρμοστεί στη δορυφορική μετάδοση εδώ και πολλά χρόνια.

Τι είναι ο Δέκτης Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης;

Ο δέκτης επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που ενώνεται με τον αναλογικό τηλεοπτικό σας δέκτη όπως ένα Video Player ή ένα DVD Player με SCART ή και RCA. Ο δέκτης συνδέεται με την κεραία με ομοαξονικό καλώδιο και λαμβάνει το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα και στην συνέχεια το απεικονίζει σε μία αναλογική τηλεόραση. Το σύστημα συμπίεσης που εφαρμόζει η Ελληνική κρατική τηλεόραση σε αυτή την φάση είναι MPEG2 αλλά οι ιδιωτικές εταιρίες εκπέμπουν σε MPEG4 με σκοπό να μπορούν να εκπέμψουν εικόνα υψηλής ευκρίνειας. Η κρατική τηλεόραση πρόκειται να αναβαθμίσει την εκπομπή της σε MPEG4. Ένας δέκτης που υποστηρίζει MPEG4 μπορεί να απεικονίσει και MPEG2, αλλά δεν γίνεται το ανάποδο!

Ψηφιακή Τηλεόραση, ο Λόγος Μετάβασης από την Αναλογική Εποχή

Βασικός λόγος μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση, είναι η αποσυμφόρηση των συχνοτήτων σε συνδυασμό με καλύτερες και περισσότερες υπηρεσίες που θα μπορούν να παρέχονται στους καταναλωτές. Η ψηφιακή μετάδοση του τηλεοπτικού σήματος προσφέρει επίσης τη δυνατότητα για αρκετά υψηλότερη ποιότητα εικόνας και ήχου, καθώς και πιο σταθερό (από παράσιτα) τηλεοπτικό σήμα. Η εικόνα υψηλής ευκρίνειας HD, και ο πολυκάναλος ήχος (surround sound) γίνονται πραγματικότητα μέσω της ψηφιακής τηλεόρασης.

Σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έπρεπε να σταματήσουν την προβολή των παραδοσιακών αναλογικών προγραμμάτων μέχρι το τέλος του 2012, και κατά την Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών( ITU) το 2015. Η ημερομηνία αυτή (2012) ίσχυσε καταληκτικά για τις χώρες της Ε.Ε. και για την Ελλάδα. Η έναρξη της διαδικασίας και η σταδιακή μεταφορά σε ψηφιακή εκπομπή ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2006 από την κρατική τηλεόραση.

Τα Πλεονεκτήματα της Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης

Η επίγεια μετάδοση ψηφιακής τηλεόρασης είναι πιο αποτελεσματικός τρόπος μετάδοσης, σε σύγκριση με την αναλογική μετάδοση, που ελευθερώνει τα ραδιοκύματα δίνοντας επιπλέον και μια ποικιλία από νέες υπηρεσίες.

Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση παρέχει καθαρή εικόνα και ήχο, περισσότερα κανάλια και εικόνα υψηλής ευκρίνειας (HDTV) στους καταναλωτές με αντίστοιχες τηλεοπτικές συσκευές υψηλής ευκρίνειας. Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση θα επιτρέψει περισσότερες υπηρεσίες και πολύ περισσότερα κανάλια από την αναλογική. Στην αναλογική τηλεόραση όταν η απόσταση του πομπού από το δέκτη είναι μεγάλη, το σήμα σταδιακά εξασθενεί και εμφανίζονται στην οθόνη χιόνια που είναι ο θόρυβος της συχνότητας (όταν το σήμα κατεβαίνει και φθάνει στα επίπεδα του θορύβου). Στην ψηφιακή μετάδοση δεν υπάρχουν χιόνια, η εικόνα μπορεί είτε να είναι σωστή ή να μην υπάρχει καθόλου, όταν το σήμα είναι πολύ χαμηλό. Όταν το σήμα είναι πάνω από ένα επίπεδο λήψης, που ονομάζεται κατώφλι ευαισθησίας, η εικόνα και ο ήχος είναι τέλεια. (το κατώφλι ευαισθησίας των ψηφιακών δεκτών είναι χαμηλότερο από αυτό των αναλογικών).

Η ψηφιακή μετάδοση είναι στην ουσία μετάδοση διακριτών αριθμητικών στοιχείων 0 και 1, που εφόσον ο δέκτης τα λάβει θα τα αποκωδικοποιήσει σε εικόνα, ήχο και άλλες πληροφορίες. Ο δέκτης μπορεί να λάβει αυτά τα στοιχεία ή να μην τα λάβει, δηλαδή ή θα έχει σωστή εικόνα και ήχο ή δεν θα έχει καθόλου λήψη. Στην αναλογική τηλεόραση οι αντανακλάσεις του σήματος (π.χ. από λόφους ή μεγάλα κτίρια) δηλαδή η λήψη σήματος από διαφορετικά σημεία, μπορεί να οδηγήσει στην απεικόνιση ειδώλων στην οθόνη. Στην ψηφιακή τηλεόραση, η επιπλέον λήψη σήματος από άλλα σημεία μετατρέπεται σε πλεονέκτημα. Τα επιπλέον ανακλώμενα σήματα προστίθενται στο αρχικό και κάνουν το σήμα απλά πιο ισχυρό.

Γιατί η Εικόνα Είναι Καλύτερη με Ψηφιακή Μετάδοση;

Η βασικότερη αλλαγή στα μάτια του τηλεθεατή στη μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή λήψη είναι στην εικόνα. Στην ψηφιακή λήψη αν το σήμα είναι όσο χρειάζεται τα κανάλια απεικονίζονται χωρίς χιόνια ή είδωλα ή παρεμβολές και έχουν εικόνα και ήχο τουλάχιστον αντίστοιχα αυτά ενός DVD. Σήματα που φθάνουν στον δέκτη με καθυστέρηση (ανακλάσεις από λόφους ή κτίρια) μεταφράζονται σε ωφέλιμο σήμα λήψης στην ψηφιακή μετάδοση και όχι σαν παρεμβολές και είδωλα, όπως στην αναλογική. Αν, ο ψηφιακός δέκτης, η εκπομπή που εκπέμπεται και η οθόνη είναι HD, τότε η εικόνα είναι ανώτερη από αυτή του απλού DVD και θα είναι εφάμιλλη ενός Blu-Ray δίσκου. Συνοπτικά η εικόνα στην ψηφιακή εκπομπή ή υπάρχει ή δεν υπάρχει, δηλαδή από την στιγμή που υπάρχει σήμα ικανό για να γίνει ή ψηφιακή λήψη η εικόνα δεν θα έχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Με σήμα 35 dbμV οι ψηφιακοί δέκτες έχουν άψογη εικόνα ενώ στην αναλογική εκπομπή σε αυτό το επίπεδο ξεκινά η αποτύπωση της έγχρωμης εικόνας στον δέκτη με αρκετό θόρυβο. Ιδιαίτερα στη θάλασσα, η ψηφιακή εκπομπή αποδίδει λήψη τέλειας εικόνας σε όλο το ταξίδι στο Αιγαίο.

Περισσότερα Κανάλια με Ψηφιακή Τηλεόραση

Σε μια συχνότητα που τα αναλογικά κανάλια εξέπεμπαν ένα πρόγραμμα μπορούν με συμπίεση MPEG να εκπέμψουν ένα μπουκέτο καναλιών ανάλογα και με τη συμπίεση που εφαρμόζει σε καθένα από αυτά ο πάροχος. Αν τα μπουκέτα είναι της τάξης των 4 καναλιών τότε ο χώρος για τα κανάλια κάνοντας χρήση των ίδιων συχνοτήτων τετραπλασιάζονται. Με τον τρόπο αυτό μπορεί κάποιος τηλεοπτικός σταθμός να δημιουργήσει και να εκπέμψει ένα πακέτο προγραμμάτων σε μια συχνότητα που μέχρι τώρα μετέδιδε ένα μόνο πρόγραμμα. Επίσης σε περιοχές (όπως το λεκανοπέδιο αττικής) που για να γίνει εφικτή κάλυψη για την λήψη των καναλιών οι εταιρίες αναγκάζονταν να εκπέμπουν σε 2 ή και σε 3 διαφορετικές συχνότητες (από διαφορετικά σημεία) με την ψηφιακή εκπομπή αρκεί μια και μόνο συχνότητα απελευθερώνοντας έτσι συχνότητες. Στην πραγματικότητα τα κανάλια μπορούν πλέον να εκπέμπουν σε μια μόνο συχνότητα σε όλη την Ελλάδα. Με την απελευθέρωση συχνοτήτων νέα μπουκέτα καναλιών μπορούν να βρουν χώρο. Έτσι θα μπορούν μικρότερα κανάλια να συνεργάζονται και να εκπέμπουν ένα δικό τους μπουκέτο σε όλη την Ελλάδα.

Πώς μπορείτε να ξέρετε εάν έχετε αναλογικό ή ψηφιακό τηλεοπτικό δέκτη;

Μπορείτε να διαβάσετε το εγχειρίδιο του δέκτη σας, ή να δείτε αν υπάρχει στον δέκτη σας η ένδειξη DVB-T, ή να ψάξετε στο διαδίκτυο για τις δυνατότητες του δέκτη σας. Πάντως αν ο δέκτης σας είναι παλιός δεν υπάρχει περίπτωση να μπορεί να λάβει ψηφιακά σήματα. Η τηλεόραση σας επίσης, μπορεί μεν να έχει ψηφιακό δέκτη, αλλά να υποστηρίζει μόνο το παλαιότερο σύστημα MPEG-2, και όχι το MPEG-4. Στην τελευταία περίπτωση ο δέκτης σας μπορεί να ενσωματώνει μια θύρα CAM που δέχεται μια μόντουλα που τον κάνει ικανό να λαμβάνει το σήμα MPEG-4. Σε κάθε περίπτωση, ψάξτε τις δυνατότητες της τηλεόρασης σας διαβάζοντας τα χαρακτηριστικά της στις οδηγίες χρήσης της ή ρωτώντας στην αντιπροσωπία της ή ψάχνοντας για αυτή στο διαδίκτυο (Internet).

Πώς θα Κάνετε Αναβάθμιση σε Επίγεια Ψηφιακή Τηλεόραση;

Μπορείτε να κάνετε αναβάθμιση σε επίγεια ψηφιακή τηλεόραση ακολουθώντας ένα από τα παρακάτω βήματα:

1. Επιτραπέζιος δέκτης επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης: Μπορείτε να αγοράσετε ένα δέκτη επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης που θα συνδέεται στον ήδη υπάρχον αναλογικό τηλεοπτικό δέκτη σας. Ο ψηφιακός δέκτης θα σας επιτρέψει να λαμβάνετε δωρεάν τηλεοπτική λήψη. Οι επιτραπέζιοι δέκτες επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης που κοστίζουν από € 30 έως και € 100 διατίθενται στην Ελληνική αγορά από τις αρχές του 2008. Οι παλαιότεροι δέκτες έκαναν χρήση του συστήματος συμπίεσης MPEG-2 που εφάρμοσε αρχικά η κρατική τηλεόραση. Οι ιδιωτικές εταιρίες από την αρχή εκπέμπουν σε MPEG-4. (Ένας δέκτης που υποστηρίζει MPEG-4 μπορεί να απεικονίσει και MPEG-2, αλλά δεν ισχύει το αντίστροφο.) Η κρατική τηλεόραση αναβάθμισε τις εκπομπές της σε MPEG-4. Μην αγοράσετε δέκτη MPEG-2 γιατί στην Ελλάδα είναι άχρηστος!

2. Ψηφιακή τηλεοπτική συσκευή: Μπορείτε να αγοράσετε μια νέα τηλεόραση με ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη, των οποίων οι τιμές ξεκινάνε από € 100. Όλες οι τηλεοράσεις με ψηφιακό δέκτη μπορούν να λαμβάνουν ψηφιακά σήματα που μεταδίδονται από τηλεοπτικούς σταθμούς, έτσι μπορείτε να συνεχίσετε να λαμβάνετε τα δωρεάν προγράμματα που εκπέμπονται επίγεια. Και πάλι οι παλαιότεροι ψηφιακοί δέκτες κάνουν χρήση του συστήματος συμπίεσης που εφαρμόζει η κρατική τηλεόραση και σε αυτή την φάση είναι MPEG-2. Οι ιδιωτικές εταιρίες εκπέμπουν ήδη σε MPEG-4 με σκοπό να μπορούν να εκπέμψουν στο μέλλον εικόνα υψηλής ευκρίνειας. Οι σύγχρονες τηλεοπτικές συσκευές περιλαμβάνουν δέκτη MPEG-4, αλλά αυτές που κυκλοφόρησαν πριν το 2009 μπορεί να έχουν μόνο δέκτη MPEG-2. Σιγουρευτείτε πριν αγοράσετε νέα τηλεόραση πως ο ψηφιακός της δέκτης της είναι συμβατός με το σύστημα MPEG-4.

3. Υπηρεσία επί πληρωμή: Μπορείτε να γίνετε συνδρομητής σε δορυφορικό πακέτο ή σε μια εταιρεία παροχής τηλεφωνικών υπηρεσιών που μεταδίδει μέσω διαδικτύου τα τηλεοπτικά κανάλια για να λάβετε το ψηφιακό σήμα ώστε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τον αναλογικό τηλεοπτικό δέκτη σας, εάν κρίνετε όλοι οι επιθυμητοί τηλεοπτικοί σταθμοί μεταδίδουν τα προγράμματά τους μέσω αυτής της υπηρεσίας.

Ψηφιακή μετάδοση: Θα πετάξουμε τις παλιές τηλεοράσεις;

old-tv-setΑν είναι αρκετά παλιά δεν έχει κανενός είδους ψηφιακό δέκτη η έχει αλλά δεν δέχεται αναβάθμιση σε MPEG4 με μόντουλα αργά ή γρήγορα θα την αντικαταστήσετε. Έως τότε μπορείτε να την εξοπλίσετε με ένα εξωτερικό ψηφιακό δέκτη για να συνεχίσετε να έχετε λήψη αλλά έτσι και αλλιώς μια παλιά οθόνη που έχει παίξει πολύ καιρό έχει χάσει την ευκρίνεια και την φωτεινότητα της.

Κρατώντας τον Παλιό Αναλογικό Τηλεοπτικό Δέκτη (Τηλεόραση)

Η αγορά ενός νέου ψηφιακού τηλεοπτικού δέκτη δεν είναι η μόνη επιλογή που έχετε για τη μετάβαση από την αναλογική στη ψηφιακή τηλεόραση. Εάν θέλετε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τον αναλογικό σας δέκτη, έχετε μια από τις ακόλουθες επιλογές για να κάνετε τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση: 1. Αγοράστε επιτραπέζιο δέκτη ψηφιακής τηλεόρασης, που θα λαμβάνει το ψηφιακό σήμα και θα το απεικονίζει στον αναλογικό σας τηλεοπτικό δέκτη. 2. Γίνετε συνδρομητές σε δορυφορική τηλεόραση ή σε μια εταιρεία παροχής τηλεφωνικών υπηρεσιών που μεταδίδει μέσω ADSL τα τηλεοπτικά κανάλια για να λάβετε το ψηφιακό σήμα.

Έχετε Πολλές Τηλεοράσεις. Τι Μπορείτε να Κάνετε;

Σε κάθε τηλεόραση που δεν έχει ενσωματωμένη την δυνατότητα λήψης MPEG4 θα πρέπει να συνδεθεί ένας διαφορετικός εξωτερικός ψηφιακός δέκτης. Ο κάθε ψηφιακός δέκτης που συνδέεται στην τηλεόραση υποκαθιστά μόνο τον δικό της αναλογικό δέκτη. Άρα κάθε τηλεόραση που έχουμε στο σπίτι θα χρειαστεί τον δικό της ξεχωριστό εξωτερικό ψηφιακό δέκτη. Αν έχετε κάποια μικρή και παλαιά τηλεόραση ίσως είναι καλύτερο να την αποσύρετε ή να την ανακυκλώσετε αγοράζοντας μια νέας τεχνολογίας (με ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη MPEG4) στην θέση της αντί να πάρετε και για αυτή εξωτερικό δέκτη.

Οι Δυνατότητες των Ψηφιακών Δεκτών

Ανάλογα με το κόστος του ένας ψηφιακός δέκτης μπορεί να έχει περισσότερα από ένα SCART ψηφιακή έξοδο ήχου, θύρα USB που επιτρέπει την σύνδεσή του με εξωτερικό σκληρό δίσκο ή USB stick για την εγγραφή τηλεοπτικών προγραμμάτων, την απεικόνιση αποθηκευμένων εικόνων και ήχων. Μπορεί να έχει καντράν που αναγράφεται το όνομα του καναλιού να έχει την δυνατότητα να δεχτεί στο εσωτερικό του σκληρό δίσκο για εγγραφές τηλεοπτικών προγραμμάτων, να έχει υποδοχή CI για κάρτα πρόσβασης ή μόντουλα που δέχεται άρθρωμα για κάρτα πρόσβασης ώστε να μπορεί να αποκωδικοποιήσει συνδρομητικά πακέτα.

Όλοι οι δέκτες έχουν δυνατότητες στερεοφωνικού και πολυκαναλικού ήχου (για επιλογή διαφορετικής γλώσσας όταν αυτή εκπέμπεται) δυνατότητες για να απεικονίζουν η όχι υποτίτλους (όταν το κανάλι δίνει αυτή την δυνατότητα) και ηλεκτρονικό οδηγό προγράμματος (EPG) που απεικονίζει πληροφορίες για το εκπεμπόμενο πρόγραμμα αλλά και τα προγράμματα που ακολουθούν. Ο τηλεθεατής μπορεί να διαβάζει στο τι παρακολουθεί, και τι θα ακολουθήσει. Υπάρχει ακόμα δυνατότητα πλήρους περιορισμού πρόσβασης ή περιορισμού με βάση το περιεχόμενο των εκπομπών ενώ όλοι οι δέκτες έχουν την δυνατότητα λήψης και ψηφιακών ραδιοφωνικών καναλιών). Όλοι οι ψηφιακοί δέκτες επίσης έχουν στο μενού τους μετρήσεις του επιπέδου λήψης, και της ποιότητας λήψης κάτι που βοηθά τον χρήστη στη ρύθμιση της κεραίας του αν κάνει νέα εγκατάσταση.

Ψηφιακός δέκτης, τι Προσέχουμε στην Αγορά του;

digea

Ο ψηφιακός δέκτης πρέπει να υποστηρίζει την αποκωδικοποίηση σήματος MPEG-4 (και όχι μόνο MPEG-2).

Όλοι οι ψηφιακοί δέκτες έχουν την δυνατότητα εγγραφής σε εξωτερικό σκληρό δίσκο. Κάποιοι δέκτες έχουν και την δυνατότητα time shift. Σε αυτή την περίπτωση δεσμεύουν ένα κομμάτι του σκληρού δίσκου στο οποίο κάνουν συνέχεια εγγραφή. Ωστόσο θα πρέπει ο σκληρός δίσκος να έχει φορμαριστεί κατάλληλα. Άλλοι δέκτες μπορούν να υποστηρίξουν μόνο FAT32 άλλοι υποστηρίζουν και NTFS κ.λπ. Κάποιοι δέκτες επίσης δεν έχουν δυνατότητα στο μενού τους να φορμάρουν ένα εξωτερικό σκληρό δίσκο οπότε θα πρέπει το φορμάρισμα να γίνει πρώτα σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Προτιμήστε δέκτη που μπορεί να φορμάρει ο ιδίος τον εξωτερικό σκληρό δίσκο από το μενού του, και προτιμήστε δέκτη που υποστηρίζει το NTFS filesystem.

  • Οι περισσότεροι δέκτες μπορούν από την εξωτερική συσκευή USB να διαβάσουν αρχεία μουσικής MP3 και εικόνες, και ελάχιστοι μπορούν να διαβάσουν και αρχεία video DivX κλ.π.
  • Όλοι οι ψηφιακοί δέκτες περιλαμβάνουν στο μενού τους EPG, teletext. Θα πρέπει ο δέκτης να τα υποστηρίζει στα Ελληνικά.
  • Όλοι οι ψηφιακοί δέκτες μπορούν να κάνουν λήψη και τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών καναλιών.

Τα Είδη Εξωτερικών Επίγειων Ψηφιακών Δεκτών

Οι επίγειοι ψηφιακοί δέκτες MPEG-4 χωρίζονται σε 2 μεγάλες κατηγορίες. Σε αυτούς που μπορούν να αποκωδικοποιήσουν το σήμα αλλά να το απεικονίσουν σε συμβατική ανάλυση, και ονομάζονται δέκτες SD, και σε αυτούς που μπορούν να απεικονίσουν και εικόνα υψηλής ανάλυσης HD (σε κατάλληλες οθόνες).

Οι δέκτες συμβατικής ανάλυσης, έχουν έξοδο για σύνδεση με την οθόνη τύπου SCART ή / και RCA ενώ οι δεύτεροι (υψηλής ευκρίνειας) έχουν επιπλέον και έξοδο για σύνδεση HDMI. Ένας δέκτης HD θα απεικονίσει υψηλή ανάλυση μόνο σε τηλεόραση υψηλής ανάλυσης και εφόσον το πρόγραμμα εκπέμπεται σε υψηλή ανάλυση. Στην Ελληνική αγορά υπάρχουν και τα δύο είδη δεκτών και τις πιο πολλές φορές οι διαφορές στην τιμή έχουν να κάνουν με το παραπάνω χαρακτηριστικό. Μια άλλη κατηγορία δεκτών που ανεβάζει την τιμή ενός ψηφιακού δέκτη είναι οι διπλοί δέκτες (combo) δηλαδή αυτοί που περιλαμβάνουν και δορυφορικό εκτός από επίγειο ψηφιακό δέκτη. Βέβαια αυτοί οι δέκτες για να λάβουν και τα δορυφορικά σήματα απαιτούν την εγκατάσταση κατόπτρου σε εξωτερικό χώρο. Με ένα τέτοιο δέκτη όμως τα κανάλια που θα λαμβάνετε θα είναι από μερικές 100δες έως μερικές 1.000δες ανάλογα με την δορυφορική εγκατάσταση. Στους compo δέκτες υπάρχει επιπλέον η δυνατότητα έγγραφης ενός επίγειου καναλιού ενώ παρακολουθείτε ένα δορυφορικό και αντίστροφα.

Ψηφιακός Δέκτης MPEG-4 και Υψηλή Ανάλυση

Υπάρχουν δυο ειδών δέκτες που κάνουν λήψη σήματος MPEG-4. Αυτοί που μπορούν να κάνουν την λήψη και να μεταδώσουν το σήμα σε συμβατική ανάλυση (δέκτες MPEG-4 SD) στην τηλεόραση, και αυτοί που μπορούν και να απεικονίσουν το σήμα σε υψηλή ευκρίνεια (δέκτες MPEG-4 HD). Αν η τηλεόραση σας δεν είναι ικανή να αποδώσει εικόνα σε HD (720p/1080i/1080p), δεν έχει αποτέλεσμα εαν αγοράσετε δέκτη HD. Οι δέκτες MPEG-4 HD μπορούν να απεικονίσουν σήμα HD μόνο σε τηλεόραση με οθόνη HD, και εφόσον τα κανάλια εκπέμπουν σε υψηλή ευκρίνεια. Το γεγονός πως τα κανάλια εκπέμπουν σε MPEG-4 δεν σημαίνει απαραίτητα πως εκπέμπουν και σε υψηλή ευκρίνεια HD. Απλά η τεχνολογία MPEG-4 επιτρέπει την μετάδοση και σε σήμα HD, καθώς και σε συμβατικές αναλύσεις SD (Standard Definition). Στην περίπτωση μετάδοσης HD το κανάλι θα καταλάβει μια ολόκληρη συχνότητα, ενώ στις συμβατικές μεταδόσεις σε μια συχνότητα μεταδίδονται 4 κανάλια. Οι δέκτες που απεικονίζουν σε συμβατική ανάλυση (SD) έχουν εξόδους SCART ή RCA ενώ οι δέκτες που απεικονίζουν HD έχουν επιπλέον και μια ψηφιακή έξοδο HDMI, που απαιτείται για την μεταφορά του HD σήματος. Και οι δυο τύποι δεκτών μπορούν να συνδεθούν σε οποιαδήποτε τηλεόραση.

Που θα Βρείτε Επίγειο Ψηφιακό Δέκτη και Πόσο Κοστίζει;

Ψηφιακοί δέκτες υπάρχουν στα πολυκαταστήματα, στους dealers ειδών δορυφορικής τηλεόρασης και στο διαδίκτυο. Οι τιμές των δεκτών στην Ελλάδα ξεκινάνε από € 30. Φυσικά υπάρχουν και περίπλοκοι εξωτερικοί ψηφιακοί δέκτες, που απευθύνονται σε πιο απαιτητικούς τηλεθεατές που θέλουν να παρακολουθούν και δορυφορικά και άλλα εξειδικευμένα προγράμματα. Η τιμή των 30 ευρώ αφορά έναν απλό SD (συμβατικής ανάλυσης) free to air (FTA) δέκτη. Ο τηλεθεατής είναι υπεύθυνος για την ποιότητα αλλά και τις δυνατότητες του δέκτη που θα επιλέξει. Όσο περνά ο καιρός θα εμφανίζονται και περισσότερα είδη δεκτών.

O Ψηφιακός Δέκτης της Τηλεόρασης είναι MPEG-2, τι Πρέπει να Κάνετε;

Αν η τηλεόραση σας έχει ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη αλλά είναι MPEG-2 (και όχι το πιο εξελιγμένο MPEG-4), θα πρέπει να ελέγξετε αν ενσωματώνει μια θύρα CAM. Η θύρα cam είναι μία υποδοχή που δέχεται τη λεγόμενη μόντουλα (module). Υπάρχουν μόντουλες που αν τις τοποθετήσετε θα κάνει ικανό τον τηλεοπτικό δέκτη να λαμβάνει και σήμα σε συμπίεση MPEG4. Οι αλλαγές και ρυθμίσεις στα κανάλια θα συνεχίσουν να γίνονται με το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης. Μια τέτοια μόντουλα κοστίζει περίπου όσο ένας απλός ψηφιακός εξωτερικός δέκτης, αλλά με την μόντουλα γλιτώνετε από ένα επιπλέον κουτί και ένα επιπλέον τηλεχειριστήριο.

Αυτές οι μόντουλες κυκλοφορούν σε εκδόσεις FTA και σε εκδόσεις συστημάτων κωδικοποίησης για την περίπτωση που το MPEG-4 κανάλι εκπέμπει κωδικοποιημένα. Το μειονέκτημα της μόντουλας σε σχέση με ένα εξωτερικό δέκτη είναι η μειωμένη ταχύτητα ανταπόκρισης στις αλλαγές καναλιών. Σε κάθε περίπτωση ψάξτε τις δυνατότητες της τηλεόρασης σας διαβάζοντας τα χαρακτηριστικά της στις οδηγίες χρήσης της, ή ρωτώντας στην αντιπροσωπεία της ή ψάχνοντας για αυτή στο διαδίκτυο (Internet).

Επίγεια Ψηφιακή Τηλεόραση, και η Κεραία που Χρειαζόμαστε

UHF

Γενικά, για την αξιόπιστη λήψη της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, αρκεί η κεραία που δουλεύει ήδη για να προσφέρει την λήψη των αναλογικών τηλεοπτικών σημάτων στην τηλεόρασή σας. Στην πραγματικότητα ενώ στην αναλογική τηλεόραση χρειάζεται συνήθως yagi ή panel κεραία, στην ψηφιακή φτάνει μία μικρή omni (κυκλικής λήψης). Πάντως στις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις δεν χρειάζεται να γίνει απολύτως καμία αλλαγή για τη λήψη ψηφιακής τηλεόρασης. Η μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση, κάνει τα πράγματα πιο εύκολα στο θέμα της λήψης. Με σήμα 35 dbμV οι ψηφιακοί δέκτες έχουν άψογη εικόνα ενώ στην αναλογική εκπομπή σε αυτό το επίπεδο ξεκινά η αποτύπωση της έγχρωμης εικόνας στον δέκτη με αρκετό θόρυβο.

HDTV και DTV, Επεξήγηση των Όρων

Ο όρος DTV σημαίνει ψηφιακή τηλεόραση (Digital TV). Η HDTV είναι τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας (High Definition TV). Η HDTV είναι η καλύτερης ποιότητας μορφή DTV, (μία από τις πολλές μορφές DTV που υπάρχουν). Οι καταναλωτές που έχουν τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας -και μόνο- θα μπορούν να παρακολουθήσουν προγράμματα τηλεόρασης υψηλής ευκρίνειας και μόνο όταν το πρόγραμμα εκπέμπεται σε υψηλή ευκρίνεια.

Ο όρος "ψηφιακή τηλεόραση" αναφέρεται κυρίως στον τύπο και τον τρόπο μετάδοσης (εκπομπής-λήψης) του οπτικοακουστικού σήματος. Στην ψηφιακή μετάδοση, το σήμα έχει ψηφιακή κωδικοποίηση, και μεταδίδεται με κάποια μορφή συμπίεσης (π.χ. mpeg4 για την εικόνα, dolby digital για τον ήχο).

Οι σημερινές τηλεοράσεις ψηφιακής τεχνολογίας, μπορούν ακόμα να λαμβάνουν και το (παλαιότερο τύπου) αναλογικό σήμα, καθώς και το ψηφιακό διαθέτοντας ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή. Η μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (HDTV) προσφέρει την ανώτερη μορφή ποιότητας εικόνας σήμερα. Ο όρος HDTV (ή απλά HD) αναφέρεται στην αυξημένη ανάλυση του σήματος εικόνας. Πιο συγκεκριμένα:

  • 720p ανάλυση 720 γραμμές κάθετα, προοδευτική σάρωση (progressive scan)
  • 1080i 1080 γραμμές κάθετα, interlaced σάρωση
  • 1080p 1080 γραμμές κάθετα, προοδευτική σάρωση

Για σύγκριση, μια συμβατική εικόνα SD 480p (Standard Definition) περιέχει περίπου 300 χιλιάδες εικονοστοιχεία (0.3 megapixels), ενώ μία εικόνα 1080p περιέχει περίπου 2 εκατομμύρια εικονοστοιχεία (2 megapixels).

Η τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας δεν απαιτεί ψηφιακό σήμα. Με άλλα λόγια, DTV και HDTV δεν ήταν απαραίτητα αλληλένδετοι όροι στο παρελθόν. Σήμερα όμως οι όροι αυτοί ταυτίζονται διότι οι εμπορικές υλοποιήσεις υψηλής ευκρίνειας χρησιμοποιούν ψηφιακή τεχνολογία αποκλειστικά.