Ο μικρός ψηφιακός δορυφορικός δέκτης της Dreambox Multimedia, ο DM500 λόγω της μεγάλης επιτυχίας του σε πωλήσεις έγινε γρήγορα στόχος αντιγράφων από κινέζικες και ταϊβανέζες εταιρίες. Έτσι πολλές εταιρίες διοχέτευσαν στην αγορά κλώνους του DM500 σε μικρότερες τιμές από αυτές του αυθεντικού. Εξωτερικά δεν υπήρχε καμία διαφορά και έτσι αρκετοί καταναλωτές αγόρασαν δέκτη κλώνο πιστεύοντας πως είναι αυθεντικός σε τιμή «ευκαιρίας». Η έκρηξη των πωλήσεων του μεγάλωσε και κατά συνέπεια και ανάπτυξη των λειτουργικών του. Η διοχέτευση στην αγορά δεκτών κλώνων θορύβησε την εταιρία που έβγαλε ανακοινώσεις στον τύπο με τρόπους αναγνώρισης των δεκτών κλώνων, κυρίως με κάποιες μικρές διαφορές στο εσωτερικό του δέκτη και σε μικρές εξωτερικές λεπτομέρειες όπως ένα ολόγραμμα κ.λπ.

Οι παραγωγοί των κλώνων τότε απάντησαν κατασκευάζοντας και τους δικούς τους δέκτες κλώνους με διορθωμένες και αυτές τις λεπτομέρειες. Τότε η αναγνώριση ενός αυθεντικού DM500 από ένα κλώνο ήταν πλέον αδύνατη από τους καταναλωτές και το μόνο που μπορούσε να τους υποψιάσει για την προέλευση του δέκτη ήταν η τιμή του, ή το μέγεθος του καταστήματος από όπου τον αγόραζαν. Ωστόσο οι πιο πολλοί καταναλωτές προτιμούσαν πλέον να αγοράζουν κάποιο κλώνο σε χαμηλή τιμή παρά τον αυθεντικό που κόστιζε μέχρι και το διπλάσιο, αφού οι κλώνοι έκαναν ακριβώς ότι και οι αυθεντικοί δέκτες. Οι περισσότεροι κατασκευαστές κλώνων είχαν πετύχει τέλεια αντιγραφή, εκτός από μία λεπτομέρεια. Είχαν κατασκευάσει δέκτες που ήταν ακριβώς ίδιοι μεταξύ τους και μέσα σε αυτά και την κάρτα δικτύου τους και την Mac Address της.

MAC address

H MAC Address (Media Access Control address) είναι ένα μοναδικό για κάθε συσκευή δικτύου παγκοσμίως νούμερο. Κάθε συσκευή που συνδέεται σε δίκτυο πρέπει να έχει μια μοναδική ταυτότητα για να μπορεί να αναγνωρίζεται και να επικοινωνεί με τις άλλες συσκευές δικτύου. Αυτό το ρόλο μοναδικής ταυτότητας παίζει η διεύθυνση MAC Address. Η MAC address αποτελείται από 12 16αδικά ψηφία στη μορφή MM-MM-MM-SS-SS-SS ή MM:MM:MM:SS:SS:SS. Το πρώτο κομμάτι της MAC (δηλαδή το MM:MM:MM) περιέχει τον αριθμό ID, αναγνωριστικό του κατασκευαστή της συσκευής ενώ το δεύτερο κομμάτι (δηλαδή το SS:SS:SS) τον σειριακό αριθμό που έδωσε ο κατασκευαστής στην συγκεκριμένη συσκευή. Έτσι η MAC Address ενός δέκτη Dreambox είναι τύπου 00:09:34: MM:MM:MM

H MAC Address είναι επίσης γνωστή και ως «hardware address» ή «φυσική διεύθυνση».

Κλώνοι Dreambox με ίδια MAC address

Πριν από το 2008 οι περισσότερες παρτίδες κλώνων του DM500S για λόγους οικονομίας και ευκολότερης παραγωγής έβγαιναν από τα εργοστάσια με την ίδια MAC address. Αυτό (εκτός του γεγονότος πως παραβίαζε τα διεθνή πρότυπα) δεν επέτρεπε σε δύο συσκευές (αφού είχαν την ίδια MAC address) να μπορέσουν να συνδεθούν και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους σε ένα τοπικό δίκτυο.

Αλλαγή (προσωρινή) MAC address

Η λύση στο πρόβλημα σύνδεσης δυο κλώνων DM500S με την ίδια MAC address δόθηκε με την χρήση ενός αρχείου (το init) που τοποθετείται στην διαδρομή /var/etc του λειτουργικού (image) του δέκτη, και κατά την εκκίνηση του, του δίνει κάποια άλλη (προσωρινή) διαφορετική MAC address από την «χαραγμένη» στο hardware υλικό. Ένας άλλος τρόπος αλλαγής της MAC address που παρουσιάστηκε είναι ένα με ένα plug-in που ονομάζεται MAC Changer και υπάρχει στον server της Gemini. Ωστόσο, σύμφωνα με πολλούς χρήστες στην πραγματικότητα μετά τη χρήση του συγκεκριμένου plug-in ο κλώνος κολλάει και θέλει φλασάρισμα. Έτσι αν κάποιος θέλει να αλλάξει με ασφάλεια την MAC address καλό είναι να προτιμάει με τον τρόπο με την χρήση του αρχείου init.

Οι περισσότεροι δορυφορικοί δέκτες που κυκλοφορούσαν στην αγορά ήταν κλώνοι και οι καταναλωτές δεν μπορούσαν να τους ξεχωρίσουν από τους αυθεντικούς ή στις περισσότερες περιπτώσεις προτιμούσαν τους κλώνους αφού είχαν αισθητά μικρότερη τιμή. Η Dream Multimedia δεν μπορούσε να κάνει τίποτα εκτός από μηνύσεις αλλά και αυτό δεν άλλαζε πολύ την κατάσταση.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των δορυφορικών δεκτών της Dreambox Multimedia είναι η δυνατότητα του να δεχτεί (λόγω της αρχιτεκτονικής του) άλλα λειτουργικά. Έτσι πολλές ομάδες προγραμματιστών ασχολήθηκαν με αυτόν τον δέκτη και ανάπτυξαν λειτουργικά που του προσφέρουν πολλές επιπλέον δυνατότητες από ότι το εργοστασιακό του λειτουργικό. Μια γερμανική ομάδα η Gemini, ανάπτυξε ένα λειτουργικό για τους Dreambox και του έδωσε το όνομα Gemini image. Το Gemini γρήγορα έγινε με διαφορά το δημοφιλέστερο λειτουργικό για τους δέκτες Dreambox. Η ομάδα συνέχισε να βγάζει νέες εκδόσεις του λειτουργικού της σε τακτά χρονικά διαστήματα βελτιώνοντας το και διορθώνοντας bugs.

Time bomb

Όμως, η ομάδα Gemini στις αρχές του 2008 κυκλοφόρησε μια έκδοση (την 4.30) που έδώσε ένα χτύπημα κάτω από την μέση στους κατόχους δεκτών Dreambox που δεν ήταν original αλλά κλώνοι. Εγκατέστησε σε αυτή την έκδοση ένα αρχείο (script) που ανίχνευε και κλείδωνε τους κλώνους. Διοχέτευσε στο διαδίκτυο το λειτουργικό της αρχικά χωρίς να ανακοινώσει τίποτα ώστε οι κάτοχοι των δεκτών κλώνων που εγκατέστησαν αυτό το "νέο" λειτουργικό βρέθηκαν μετά από μερικές μέρες με κλειδωμένους τους δέκτες τους.

Το Gemini image 4.30 περίεχε ένα script (που αργότερα ονομάστηκε time bomb) που από τότε βρίσκεται ενσωματωμένο σε όλες οι μετέπειτα εκδόσεις Gemini που μπορούσε να ανιχνεύσει μέσω της MAC address αν ο δέκτης είναι αυθεντικός ή κλώνος (clone recognition). Οι περισσότεροι δέκτες που είχαν κυκλοφορήσει στην αγορά ήταν κλώνοι. Οι κατασκευαστές κλώνων δεν είχαν δώσει σημασία στην MAC address και είχαν δώσει σε αυτή τιμές πού δεν ανήκαν στην Dream Multimedia. Έτσι όσοι κάτοχοί κλώνων εγκατέστησαν αυτή την έκδοση λειτουργικού κλείδωσαν τους δέκτες τους που πλέον δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν. Η ομάδα Gemini από την μεριά της έβγαλε ανακοίνωση πως τα λειτουργικά της υποστηρίζουν μόνο αυθεντικούς δέκτες και όχι αντίγραφα.

Οι δέκτες που κλείδωναν έπρεπε να ανοιχτούν από τεχνικό ώστε να επαναπρογραμματιστεί το τσιπάκι που ήταν υπεύθυνο για την εκκίνηση του. Όλα αυτά δημιούργησαν μια αναστάτωση στους χρήστες των DM500 που μέσω forum στο διαδίκτυο ενημερώθηκαν ώστε να μην περάσουν (αν δεν το είχαν ήδη κάνει) την τελευταία έκδοση Gemini και άρχισαν να κυκλοφορούν επίσης στο διαδύκτιο «πατσαρισμένα» λειτουργικά της Gemini από τα οποία είχε αφαιρεθεί το script που τους κλείδωνε.

Έτσι αν κάποιος δέκτης, κλώνος DM500S δε λειτουργεί πλέον επειδή του πέρασε κάποιος λειτουργικό Gemini > 4.20 για να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση θα πρέπει να ανοιχτεί και με την βοήθεια ενός καλωδίου που ονομάζεται JTAG, να συνδεθεί με ένα PC από όπου με κατάλληλο πρόγραμμα θα γραφτεί ξανά (στην Eprom που εκκινεί τον δέκτη) το bootloader που το time bomb κλείδωσε και δεν επιτρέπει στον δέκτη να εκκινήσει.

Από το καλοκαίρι του 2008 και μετά οι κατασκευαστές των κλώνων για να προστατέψουν τα προϊόντα τους από το time bomb, τους έδωσαν διευθύνσεις που ξεκινούν από 00-09-34 ώστε να αναγνωρίζονται από τα λειτουργικά της Gemini σαν γνήσιοι δέκτης της Dream-Multimedia. Έτσι, από τότε κάθε κάτοχος κλώνου μπορεί να περνάει με ασφάλεια τις μοντέρνες εκδόσεις του Gemini. Ωστόσο πολλοί κάτοχοι δεκτών DM500 αποφεύγουν να βάζουν λειτουργικό της Gemini γιατί δεν εμπιστεύονται πλέον την ομάδα που αναπτύσσει αυτό το λειτουργικό. Εξάλλου υπάρχουν και άλλες ομάδες που αναπτύσσουν λειτουργικά για τους δέκτες της Dreambox που είναι εφάμιλλα ή κατά κάποιους πολύ καλύτερα από τα λειτουργικά της Gemini όπως το λειτουργικό Nabilo που αναπτύχτηκε να υποστηρίζεται από μια ιταλική ομάδα προγραμματιστών.

(Η προσωρινή αλλαγή MAC address έχει χρήση στην περίπτωση που έχουμε εγκατεστημένο image που δεν περιέχει time bomb και θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα με τις ίδιες MAC address σε δέκτες στο ίδιο δίκτυο. Αλλάζοντας προσωρινά την MAC address δεν σημαίνει πως μπορούμε να περάσουμε λειτουργικό που περιέχει time bomb αφού το λειτουργικό όταν θα εγκατασταθεί θα διαγράψει το αρχείο init (που δίνει την εικονική mac address), και ο δέκτης θα εκκινήσει με βάση την χαραγμένη MAC address και έτσι θα ενεργοποιηθεί το time bomb που θα κλειδώσει τον δέκτη.)

Αν έχετε κάποιο παλιό δέκτη (προ του 2009) και δεν ξέρετε αν είναι κλώνος η αυθεντικόςί πριν περάσετε λειτουργικό Gemini έκδοσης από 4.30 και επάνω θα πρέπει να σιγουρευτείτε πως η MAC address του μπορεί να το δεχτεί (δηλαδή είναι τύπου 00:09:34: MM:MM:MM ) χωρίς να αφήσει να ενεργοποιήσει το time bomb χρησιμοποιώντας σε ένα pc το πρόγραμμα "Find MAC Address 1.2" με τον δέκτη και το pc συνδεμένο στο ίδιο τοπικό δίκτυο. Βέβαια αυτό δεν θα δείξει αν ο δέκτης είναι αυθεντικός η κλώνος.

Η παραγωγή του DM500 από την επίσημη εταιρία έχει σταματήσει αλλά η παραγωγή κλώνων του με τα ίδια ή με διαφορετικά εξωτερικά χαρακτηριστικά συνεχίζεται. Όμως, όλοι οι κλώνοι δεν είναι οι ίδιοι.

Κλώνοι DM500

blackbox-500sΟι κατασκευαστές κλώνων είναι πολλοί και διαφορετικοί και ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις οι δέκτες εξωτερικά είναι ίδιοι με τους αυθεντικούς αλλά δεν είναι όλοι της ίδιας ποιότητας. Τα εργοστάσια κατασκευής τους βρίσκονται στην κίνα και στην ταιβάν και συνήθως οι κινέζικοι κλώνοι είναι πιο φτηνοί αλλά χαμηλότερης ποιότητας. Τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιάζουν οι κλώνοι έχουν να κάνουν με την κάρτα δικτύου που ενσωματώνουν, με το εσωτερικό δέκτη (tuner) ή και με το τηλεχειριστήριο τους. Τα ίδια εργοστάσια για να ξεπεράσουν νομικές δυσκολίες σε σχέση με το λογότυπο της Dreambox κατασκεύασαν και δέκτες με διαφορετικά ονόματα σε πανομοιότυπο η σε διαφορετικό εξωτερικό κουτί αλλά με το ίδιο εσωτερικό. Κάποια dm500 blackεργοστάσια όταν πλέον άρχισε ανταγωνισμός μεταξύ τους βασιζόμενοι στους DM500 κατασκεύασαν δέκτες με διαφορετικά χαρακτηριστικά (όπως το τροφοδοτικό μέσα στο κουτί αντί του εξωτερικού τροφοδοτικού του αυθεντικού δέκτη, έξοδοι component εκτός του SCART, βελτιώσεις στην κάρτα δικτύου και στο tuner) κατασκευάζοντας σε κάποιες περιπτώσεις δορυφορικούς δέκτες καλύτερους και από τους αυθεντικούς (π.χ. μεγαλύτερη RAM) που εντωμεταξύ είχαν σταματήσει να κατασκευάζονται. Ωστόσο στην αγορά κυκλοφορούν και κλώνοι κατασκευασμένοι με υλικά χαμηλής ποιότητας που παρουσιάζουν προβλήματα λήψης και σύνδεσης σε δίκτυο.

dreambox-500s-6503pΚλώνοι των DM500 κυκλοφόρησαν ή κυκλοφορούν στην αγορά με τα ονόματα: DVB, DMBOX, Black Box 500, Power Plus Pi555, DM518, Pandora Dm-500 Linux, Digibox 500s, iNETBOX 300s, Inet 500s, Optibox 550S, Envision 500S,

Eagle box, Linbox 5558 και άλλα.