Τεχνολογία & Επικοινωνίες

Δορυφορικά Εξαρτήματα

Τα εξαρτήματα που θα χρειαστούν σε μια δορυφορική εγκατάσταση εκτός από το κάτοπτρο με την βάση του και το LNB, είναι η βάση υποστήριξης του, δηλαδή ο ιστός πάνω στον οποίο θα στηριχτεί η βάση του κατόπτρου, το καλώδιο που θα συνδέσει το LNB και τις επιμέρους δορυφορικές μονάδες όπως μίκτες, tap offs, διακλαδωτήρες, πολυδιακόπτες κ.λπ. μεταξύ τους με τους κατάλληλους κονέκτορες μέχρι το σήμα να φτάσει στην δορυφορική πρίζα, και όταν πρόκειται για εγκατάσταση κινητού κατόπτρου, το μοτέρ που θα αναλάβει την κίνησή του.

TV Signal Level Meter

Ο σημαντικότερος παράγοντας για τη λήψη των δορυφορικών σημάτων είναι η σωστή εγκατάσταση και ρύθμιση της δορυφορικής κεραίας. Το εκπεμπόμενο από ένα αναμεταδότη σήμα δεν ακολουθεί μια ευθύγραμμη πορεία άλλα διαχέεται στον χώρο σαν μια κωνική δέσμη που ευρύνεται όσο ποιο μακριά είναι κάποιος αναμεταδότης. Έτσι, μπορούμε να συντονίσουμε εύκολα, ακόμα και οπτικά ένα κάτοπτρο με κάποιο δορυφόρο ισχυρού σήματος ώστε να έχει λήψη. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα έχουμε πετύχει την βέλτιστη δυνατή λήψη.

visma sat

Η σύνδεση του ομοαξονικού καλωδίου, από την μία πλευρά με το LNB και από την άλλη με την είσοδο σήματος του δορυφορικού δέκτη (LNB in), με τις διάφορες μονάδες της δορυφορικής εγκατάστασης όπως ενισχυτές, μίκτες, διακλαδωτήρες, πολυδιακόπτες, μοτέρ DiSEqC™, και τελικά με τις πρίζες TV/Sat και με τους ίδιους τους δορυφορικούς δέκτες, γίνεται με ειδικούς κονέκτορες τύπου F, που στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι βιδωτοί. Οι ίδιοι κονέκτορες χρησιμοποιούνται στις συνδεσμολογίες ομοαξονικού καλωδίου που αφορά επίγεια τηλεοπτική λήψη που περιλαμβάνουν μίκτες, διακλαδωτές και ενισχυτές επίγειου τηλεοπτικού σήματος

coaxial cable

Το βασικό καλώδιο που χρησιμοποιείται στην δορυφορική λήψη είναι το γνωστό ομοαξονικό (coaxial cable), που χρησιμοποιείται στην πλειοψηφία των επιγείων εγκαταστάσεων για την διανομή του σήματος στα διάφορα σημεία μιας κατοικίας. Αυτά τα καλώδια αποτελούνται συνήθως από ένα ενιαίο εσωτερικό αγωγό, ένα άσπρο μονωτικό υλικό (διηλεκτρικό), ένα λεπτό φύλλο αλουμινίου, ένα συρμάτινο λεπτό πλέγμα (τρίχα - εξωτερικός αγωγός) μια μεμβράνη που συγκρατεί το πλέγμα και ένα εξωτερικό μονωτικό περίβλημα μαύρο ή άσπρο.

mixer demixer tv sat

Όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο καλώδιο για να κατεβάσουμε και επίγειο και δορυφορικό σήμα σε ένα χώρο χρησιμοποιούμε μίκτες tv/sat.

Ο ιστότοπος satspot.gr χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη εμπειρία περιήγησης.