Ο μικροδιακόπτης DiSEqC είναι ένα εξάρτημα που χρησιμοποιείται πολύ συχνά στις δορυφορικές εγκαταστάσεις σταθερής κεραίας, για λήψη από παραπάνω του ενός δορυφόρου. Αυτό το εξάρτημα, κάνοντας χρήση του πρωτόκολλου DiSEqC, επιτρέπει στον δορυφορικό δέκτη να επιλέξει από ποιό LNB θα κάνει λήψη κάθε φορά, δηλαδή από ποιον δορυφόρο. Χρησιμοποιεί εισόδους (για σύνδεση με τα LNB) και έξοδο (προς τον δέκτη) με βύσματα τύπου F (όπως και όλες οι δορυφορικές μονάδες).

 

Υπάρχουν μικροδιακόπτες με δύο εισόδους, με τέσσερις (οι πιο συνηθισμένοι) και με οχτώ εισόδους για LNB, ενω υπάρχουν και μικροδιακόπτες με μία επιπλέον είσοδο που συνδέεται στην επίγεια κεραία λήψης, ώστε να μεταφέρθουν όλες οι συχνότητες στην πρίζα TV/Sat (όπου και θα διαχωριστούν σε επίγειο και δορυφορικό σήμα) με ένα μόνο ομοαξονικό καλώδιο Sat.

Μπορούν να συνδυαστούν πολλοί μικροδιακόπτες μεταξύ τους (σε σύνδεση τύπου αστέρα) κάνοντας έτσι ικανή την επιλογή από ένα δορυφορικό δέκτη ανάμεσα σε έως και 64 διαφορετικά LNB εφόσον ο δορυφορικός δέκτης υποστηρίζει το πρωτόκολλο DiSEqC 1.1 και γίνουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις στο μενού του. Ο μικροδιακόπτης DiSEqC τοποθετείται συνήθως στον εξωτερικό χώρο, κοντά στο κάτοπτρο και γι' αυτό συνοδεύεται από θήκη προστασίας από τις καιρικές συνθήκες.