Τεχνολογία & Επικοινωνίες

Δορυφορική Λήψη στην Ελλάδα

Eutelsat 9° East logo

Από τις 9 μοίρες ανατολικά και τον Eurobird 9º Ε (με εύκολη λήψη σε όλη την Ελλάδα) εκπέμπει ο OTE TV το κωδικοποιημένο μπουκέτο του. Όπως και στους περισσότερους τηλεοπτικούς δορυφόρους και στον Eurobird 9º Ε υπάρχουν κανάλια ελεύθερης λήψης (χωρίς κωδικοποίηση) μερικά από τα οποία εκπέμπουν σε υψηλή ανάλυση. Αρκετά από αυτά τα ελεύθερα κανάλια βρίσκονται προγραμματισμένα και στους δέκτες που διαθέτει o οτε στους συνδρομητές του αλλά μπορεί κάποιος να τα παρακολουθήσει με οποιοδήποτε δορυφορικό δέκτη με λήψη από τον δορυφόρο Eurobird 9º E δωρεάν χωρίς να πληρώσει καμία συνδρομή.

hotbird logo

Από τον Hotbird 13º Ε (με εύκολη λήψη σε όλη την Ελλάδα) εκπέμπονται εκτός από το ελληνικό ψηφιακό μπουκέτο της NOVA για την Ελλάδα και την Κύπρο (και άλλα ξένα κωδικοποιημένα πακέτα) μερικά ελευθέρα ελληνικά τηλεοπτικά αλλά και πολλά ελεύθερα ιταλικά, γερμανικά, πολωνικά, γαλλικά και αραβικά κανάλια, δηλαδή κανάλια που μπορεί κάποιος να δει, δωρεάν χωρίς να πληρώσει ποτέ καμία συνδρομή και με οποιοδήποτε ψηφιακό δορυφορικό δέκτη. Τα ελεύθερα ξενόγλωσσα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια και από τους 3 δορυφόρους Hotbird 13º E ξεπερνάνε τα 1.000. Αρκετά, αλλά όχι όλα από αυτά τα ελεύθερα δορυφορικά κανάλια βρίσκονται προγραμματισμένα στους δέκτες που διαθέτει η NOVA στους συνδρομητές της.

 

satellites

Οι ορατοί από την Ελλάδα δορυφόροι εκτείνονται σε ένα τόξο 140 μοιρών (από τον NSS 6 στις 95 μοίρες ανατολικά έως τον Intelsat 15 στις 45 μοίρες δυτικά) και είναι πάνω από 40. Στις περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης είναι αρκετά εύκολο να προσδιοριστεί πόσο εύκολα είναι εφικτή η λήψη από κάθε δορυφόρο, και τι δορυφορικό κάτοπτρο χρειάζεται ανά περίπτωση από τα ιχνοδιαγράμματα του. Στα ιχνοδιαγράμματα (footprints) των δεσμών των δορυφόρων δίνεται η διάσταση του απαιτούμενου κατόπτρου για λήψη ανά περιοχές ή δίνεται η ισχύς της ενεργού ισοτροπικής ακτινοβολίας σε dbW από όπου μπορούμε και να υπολογίσουμε την διάσταση του κατόπτρου.

Ο ιστότοπος satspot.gr χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη εμπειρία περιήγησης.