Οι ορατοί από την Ελλάδα δορυφόροι εκτείνονται σε ένα τόξο 140 μοιρών (από τον NSS 6 στις 95 μοίρες ανατολικά έως τον Intelsat 15 στις 45 μοίρες δυτικά) και είναι πάνω από 40. Στις περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης είναι αρκετά εύκολο να προσδιοριστεί πόσο εύκολα είναι εφικτή η λήψη από κάθε δορυφόρο, και τι δορυφορικό κάτοπτρο χρειάζεται ανά περίπτωση από τα ιχνοδιαγράμματα του. Στα ιχνοδιαγράμματα (footprints) των δεσμών των δορυφόρων δίνεται η διάσταση του απαιτούμενου κατόπτρου για λήψη ανά περιοχές ή δίνεται η ισχύς της ενεργού ισοτροπικής ακτινοβολίας σε dbW από όπου μπορούμε και να υπολογίσουμε την διάσταση του κατόπτρου.

Η Ελλάδα, με εξαίρεση τις πανευρωπαϊκές δέσμες, δεν περιλαμβάνεται σε πολλά ιχνοδιαγράμματα των δορυφόρων. Παρόλα αυτά συχνά η λήψη και αυτών των δορυφόρων είναι εφικτή με κάτοπτρα μεγάλης διαμέτρου ανάλογα και με την περιοχή λήψης ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει ευκολότερη λήψη σε γεωγραφικές περιοχές μακριά από τα ιχνοδιαγράμματα από άλλες που είναι πιο κοντά σε αυτά λόγω κατασκευαστικών θεμάτων του δορυφόρου. Δηλαδή οι δορυφόροι δίνοντας τα ιχνοδιαγράμματα στην δημοσιότητα εγγυώνται την λήψη μέσα στο εύρος τους, αλλά υπάρχουν και σημεία εκτός των ιχνοδιαγραμμάτων που υπάρχει ακόμα λήψη. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν αρκετοί δορυφόροι με πολύ εύκολη λήψη στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδος που μεταδίδουν κωδικοποιημένα αλλά και πολλά ελεύθερα (FTA) κανάλια. Ακολουθούν παρακάτω οι δημοφιλέστερες δορυφορικές τροχιές στην Ελλάδα.

Hot Bird - 13East

Eutelsat HotBirdΗ σημαντικότερη τροχιακή θέση για την Ελλάδα έως τώρα βρίσκεται στις 13 μοίρες ανατολικά. Η πλειοψηφία των σταθερών πιάτων στην Ελλάδα σημαδεύουν αυτή την θέση όπου βρίσκονται 3 δορυφόροι (Hot Bird 6, Hot Bird 8 και Hot Bird 9) που ανήκουν στον όμιλο Eutelsat.

Από τον Hotbird 9 εκπέμπει το ελληνικό ψηφιακό μπουκέτο της Nova για την Ελλάδα και την Κύπρο και μερικά επιπλέον ελευθέρα ελληνικά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια. Εκπέμπονται επίσης αρκετά ιταλικά, γερμανικά, πολωνικά, γαλλικά και αραβικά κανάλια. Πολλά από τα ξενόγλωσσα  κανάλια είναι FTA (πάνω από 1.000 χωρίς κωδικοποίηση). Οι περισσότερες δέσμες των δορυφόρων HotBird λαμβάνονται πολύ εύκολα στην Ελλάδα λίγο δυσκολότερα νότια. Ένα κάτοπτρο 60 cm είναι αρκετό για το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδος (ή Νova δίνει στους συνδρομητές της κάτοπτρο 60 cm) και ένα κάτοπτρο 80 cm στην νότια Ελλάδα.

Δορυφόροι:

Κανάλια:

Κωδικοποιημένα μπουκέτα: (8)

και πάνω από 1.000 FTA τηλεοπτικά κανάλια.

Ελληνόφωνα FTA τηλεοπτικά (4)

 • ERTSAT
 • Βουλή
 • EXTRA3
 • RIKSAT

Ελληνόφωνα FTA ραδιοφωνικά: 10.

Επιλογή από τα κανάλια του Hotbird (εσωτερικός σύνδεσμος satspot)

Αναλυτικά για Hot Bird (εξωτερικός σύνδεσμος)

Λήψη: Πολύ εύκολη (από 60 έως 80 cm σε όλη την Ελλάδα)
Website: http://www.eutelsat.com/

ASTRA 1 - 19.2East

astra_logoΗ τροχιακή θέση 19.2 ανατολικά είναι από τις σημαντικότερες για την ευρώπη όπου υπάρχουν 4 δορυφόροι μεταδίδοντας στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης πάνω από 1.200 τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια σε περισσότερα από 93.000.000 σπίτια σε 35 χώρες. Από τους Astra 19.2 μεταδίδονται κωδικοποιημένα μπουκέτα και ελευθέρα κανάλια ενώ υπάρχουν ακόμα εκπομπές και αναλογικών καναλιών. Τα περισσότερα κανάλια είναι γερμανόφωνα, (γερμανικά και αυστριακά) ενώ υπάρχει και το ολλανδικό κωδικοποιημένο μπουκέτο. Η λήψη από τους δορυφόρους είναι στις περισσότερες δέσμες αρκετά εύκολη σε όλη την Ελλάδα με ένα κάτοπτρο 60 cm και είναι πολύ συνηθισμένες οι εγκαταστάσεις με παράκεντρα LNB για λήψη από τους Hotbird 13E και Astra 19.2E με ένα (μεγαλύτερο από 60 cm) κάτοπτρο αφού αυτές οι δύο τροχιακές θέσεις έχουν απόκλιση μόνο 6.2 μοίρες.

Δορυφόροι:

Κανάλια:

Κωδικοποιημένα μπουκέτα: (9)

 • Orange
 • Sky Deutschland
 • ARD Digital
 • ArenaSat
 • CanalDigital
 • CanalSat
 • Digital+
 • ORF Digital
 • Premiere
 • ProSiebenSat.1
 • UPC Direct
 • ZDF

και πάνω από 1.000 FTA τηλεοπτικά κανάλια.

Αναλυτικά για Astra (εξωτερικός σύνδεσμος)
Λήψη: Πολύ εύκολη (από 60 έως 90 cm για τις περισσότερες δέσμες και έως 160 cm για τις δύσκολες δέσμες του Astra 1H)
Website: http://www.ses-astra.com

Hellas Sat 39East

Hellas SatΗ τροχιακή θέση 39 μοίρες ανατολικά ανήκει στην Ελλάδα από το 2003. Σε αυτό το σημείο βρίσκεται σε σταθερή τροχιά ο ελληνικός δορυφόρος Hellas Sat2. Από τον Hellas Sat2 εκπέμπουν ελεύθερα μερικά ελληνικά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια, κωδικοποιημένα μπουκέτα ανατολικών χωρών.Οι δέσμες του δορυφόρου Hellas Sat2 λαμβάνονται εύκολα σε όλη την Ελλάδα με ένα κάτοπτρο 60 cm.

Δορυφόροι:

Κανάλια:

Κωδικοποιημένα μπουκέτα: (2)

 • Bulsatcom
 • Dolce

και περίπου 30 FTA τηλεοπτικά κανάλια.

Ελληνόφωνα FTA τηλεοπτικά (7)

 • ERTWorld
 • Βουλή
 • 4E
 • Kanali 10
 • 902
 • Tileasty
 • RIKSAT

Ελληνόφωνα FTA ραδιοφωνικά: 24.

Αναλυτικά για Hellas Sat (εξωτερικός σύνδεσμος)
Λήψη:
Πολύ εύκολη (60 cm σε όλη την Ελλάδα)
Website: http://www.hellas-sat.net/

Eutelsat W2 - 16East

eutelsatΣτην τροχιακή θέση 16 μοίρες ανατολικά βρίσκονται 3 δορυφόροι της Eutelsat με εύκολη λήψη σε όλη την Ελλάδα. Τα κανάλια που εκπέμπονται από αυτή την θέση είναι κωδικοποιημένα αλλά και FTA ιταλικά, τούρκικα και άλλα κανάλια. Αρκεί ένα offset κάτοπτρο 60 cm για λήψη σε όλη την Ελλάδα. Συνηθισμένη είναι η χρήση παράκεντρων LNB για την λήψη από τις θέσεις Hotbird 13East, Eutelsat 16East και Astra 19.2East με ένα κάτοπτρο (100 cm) αφού η μεταξύ τους διαφορά είναι 3 μοίρες.

Δορυφόροι:

 • Eurobird 16A: EADS Astrium, 27-Feb-98, 12 Ku-band αναμεταδότες
 • Eutelsat Sesat 1: Alcatel Space, 18-Apr-00, 29 Ku-band αναμεταδότες
 • Eutelsat W2M: EADS Astrium/ISRO, 20-Dec-08, 41 Ku-band αναμεταδότες Ιχνοδιάγραμμα Eutelsat W2M (εξωτερικός σύνδεσμος)

Κανάλια:

Κωδικοποιημένα μπουκέτα: (6)

και πάνω από 100 FTA τηλεοπτικά κανάλια.

Αναλυτικά για Eutelsat (εξωτερικός σύνδεσμος)

Λήψη: Πολύ εύκολη (60 έως 80 cm σε όλη την Ελλάδα)
Website: http://www.eutelsat.com/

Eutelsat W1 - 10East

Eutelsat

Οι 10 μοίρες ανατολικά είναι μια τροχιακή θέση της Eutelsat με εύκολη λήψη σε όλη την Ελλάδα παρόμοια με αυτή των Eutelsat W2 - 16East. Μπορεί όμως να γίνει λήψη από τον Eutelsat W1 και τον Eurobird 9A που είναι πολύ κοντά του (μία μόνο μοίρα δεξιότερα) με το ίδιο LNB αν το κάτοπτρο δεν είναι μεγάλο. Αρκεί ένα offset κάτοπτρο 60 με 90 cm. Συνηθισμένη είναι η χρήση παράκεντρων LNB για την λήψη από τις θέσεις Eutelsat 10East, Hotbird 13East, Eutelsat 16East και Astra 19.2East με ένα κάτοπτρο (100 cm) αφού η μεταξύ τους διαφορά είναι 3 μοίρες. Τα κανάλια όμως που εκπέμπονται είναι σχετικά λίγα.

Δορυφόροι:

Κανάλια:

Κωδικοποιημένα μπουκέτα: 0 και λίγα FTA τηλεοπτικά κανάλια.

Αναλυτικά για Eutelsat (εξωτερικός σύνδεσμος)
Λήψη: Πολύ εύκολη (60 έως 80 cm σε όλη την Ελλάδα)
Website: http://www.eutelsat.com/

 

Eurobird 9A - 9East

Eutelsat Eurobird

Στις 9 μοίρες ανατολικά είναι μια ακόμα σημαντική τροχιακή θέση για την Ελλάδα της eutelsat από όπου μεταδίδει κανάλια ένας δορυφόρος, ο Eurobird9A με εύκολη λήψη σε όλη την Ελλάδα παρόμοια με αυτή των δορυφόρων στην θέση Eutelsat W2 - 16East. Μπορεί να γίνει λήψη από τον Eurobird 9A και τον Eutelsat W1 που είναι πολύ κοντά του (μία μόνο μοίρα αριστερότερα) με το ίδιο LNB αν το κάτοπτρο δεν είναι μεγάλο. Αρκεί για την λήψη του ένα offset κάτοπτρο 60 έως 90 cm. Συνηθισμένη είναι η χρήση παράκεντρων LNB για την λήψη από τις θέσεις Eutelsat 10East και Eurobird 9East, Hotbird 13East, Eutelsat 16East και Astra 19.2East με ένα κάτοπτρο (100 cm) και τέσσερα LNB αφού η μεταξύ τους διαφορά είναι 3 μοίρες. Τα κανάλια που εκπέμπονται στον Eurobird 9A είναι αρκετά (γύρω στα 270) κυρίως ευρωπαϊκά ενώ υπάρχουν το (κωδικοποιημένο) μπουκέτο του OTE TV, άλλα κωδικοποιημένα μπουκέτα, κανάλια υψηλής ανάλυσης και δοκιμές 3DTV.

Δορυφόροι:

Κανάλια:

Κωδικοποιημένα μπουκέτα: (4)

 • Ote TV
 • Hello HD
 • KabelKiosk
 • Platforma HD

και γύρω στα 50 FTA τηλεοπτικά κανάλια.

Επιλογή από τα κανάλια του eurobird (εσωτερικός σύνδεσμος satspot)

Αναλυτικά για Eurobird (εξωτερικός σύνδεσμος)
Λήψη: Πολύ εύκολη (60 έως 80 cm σε όλη την Ελλάδα)
Website: http://www.eutelsat.com/