Τεχνολογία & Επικοινωνίες

Ψηφιακή Τηλεόραση (DTV)

mpeg4 digital tuners

Τα αναλογικά κανάλια σταματήσαν τις εκπομπές τους και οι τηλεθεατές (αν θέλουν να συνεχίσουν βλέπουν τηλεόραση) θα πρέπει να εξοικιωθούν με τις ψηφιακές εκπομπές. Έτσι από τις 20 Ιουλίου 2012 και μετά οι τηλεθεατές που έβλεπαν τηλεόραση από το κέντρο εκπομπής Υμηττού θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα ψηφιακής λήψης αφού τα ιδιωτικά κανάλια σταματήσαν τις αναλογικές εκπομπές τους και εκπέμπουν μόνον ψηφιακά ενώ τα κρατικά (ΕΤ-1, ΝΕΤ, ΕΤ-3) θα έκαναν το ίδιο στις 17/8 μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2012 του Λονδίνου.

Το μόνο κέντρο εκπομπής στην Αττική από όπου συνέχισαν να μεταδίδονται αναλογικές εκπομπές έως τον Ιούνιο του 2013 είναι αυτό της Πάρνηθας. Όσοι τηλεθεατές έκαναν λήψη από την Πάρνηθα συνέχισαν να βλέπουν αναλογικά για ένα ακόμα περίπου χρόνο ενώ όσοι δεν αγόρασαν ψηφιακό εξωτερικό δέκτη ή ψηφιακή τηλεόραση μπορούσαν (αν είχαν την δυνατότητα) στρέφοντας την κεραία τους προς την Πάρνηθα να συνεχίσουν να βλέπουν από εκεί τα αναλογικά προγράμματα. (Όσοι τηλεθεατές έχουν σήμα από την Αίγινα, βλέπουν μόνο ψηφιακά κανάλια από το 2010). Το τελευταίο switch off που έγινε στις 6/2/2015 στην Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου, ολοκλήρωσε την διαδικασία μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση σε όλη την Ελλάδα.

Η ψηφιακή μετάβαση στην Ελλάδα στην επίγεια τηλεόραση ολοκληρώθηκε αφού υπήρχε ένα χρονοδιάγραμμα (μέχρι το τέλος 2012 κατά την Ευρωπαϊκή Ένωση ή το τέλος 2015 κατά την Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών) στο τέλος του οποίου θα πρέπει να έχουν κλείσει οριστικά (analog switch off) όλες οι αναλογικές εκπομπές. Οι λήψεις έγιναν ευκολότερες και βέβαια καλύτερες. Ωστόσο, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν συγχρόνως και αναλογικές και ψηφιακές εκπομπές. Όσο υπάρχουν ακόμα οι αναλογικές εκπομπές θα υπάρχουν περιπτώσεις που η λήψη των ψηφιακών καναλιών είναι προβληματική έως και αδύνατη.

Ο ψηφιακός δέκτης - αποκωδικοποιητής, είναι η συσκευή αυτή που θα επιτρέψει στην τηλεόραση μας να λαμβάνει τα κανάλια εκείνα που μεταδίδονται ψηφιακά (συνήθως με το σύστημα συμπίεσης MPEG-4). Ο εξωτερικός ψηφιακός δέκτης χρειάζεται σε περίπτωση που η τηλεόραση μας δεν διαθέτει ήδη ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη.

Ο ιστότοπος satspot.gr χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη εμπειρία περιήγησης.