Τύποι ψηφιακών δεκτών:

  • Επίγειοι δέκτες MPEG-4 SD
  • Επίγειοι δέκτες MPEG-4 HD
  • Επίγειοι και δορυφορικοί δέκτες MPEG-4 HD combo
  • Επίγειοι και δορυφορικοί δέκτες MPEG-2 SD combo

Δέκτες επίγειοι MPEG-4 SD

Ψηφιακός δέκτης MPEG-4 SDΟι ψηφιακοί δέκτες που κυκλοφορούν πολύ στην ελληνική αγορά με τιμή πώλησης που ξεκινά στο από €20 έως €40 είναι τύπου MPEG-4 SD (Standard Definition). Αυτοί οι δέκτες μπορούν να λάβουν ψηφιακό σήμα MPEG-4 κανονικής ανάλυσης και να το μεταφέρουν στην τηλεόραση. Οι δέκτες αυτοί δεν μπορούν να λάβουν σήμα υψηλής ανάλυσης (HD - High Definition). Στην Ελλάδα μεταδίδεται ένα κανάλι HD (ERTHD). Όλοι

οι ψηφιακοί δέκτες συνοδεύονται από τηλεκοντρόλ, περιλαμβάνουν στο μενού τους EPG, teletext και μπορούν να κάνουν λήψη και τηλεοπτικών και (ψηφιακών) ραδιοφωνικών καναλιών. Η σύνδεση τους με μια τηλεόραση γίνεται μέσω της εξόδου SCART ή RCA.

Όλοι οι ψηφιακοί δέκτες έχουν την δυνατότητα εγγραφής σε εξωτερικό σκληρό δίσκο. Κάποιοι δέκτες έχουν και την δυνατότητα time-shift. Σε αυτή την περίπτωση δεσμεύουν ένα κομμάτι του σκληρού δίσκου στο οποίο κάνουν συνέχεια εγγραφή. Ωστόσο θα πρέπει ο σκληρός δίσκος να έχει φορμαριστεί (format) κατάλληλα. Άλλοι δέκτες μπορούν να υποστηρίξουν μόνο FAT32 ενώ άλλοι υποστηρίζουν και NTFS κ.λπ. Κάποιοι δέκτες επίσης δεν έχουν δυνατότητα στο μενού τους να φορμάρουν ένα εξωτερικό σκληρό δίσκο οπότε θα πρέπει το φορμάρισμα να γίνει πρώτα σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Οι περισσότεροι δέκτες μπορούν από την εξωτερική συσκευή USB να διαβάσουν αρχεία MP3 και εικόνες, και ελάχιστοι μπορούν να διαβάσουν και αρχεία video DivX κλ.π.
Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι πάνω κάτω τα ίδια και σε άλλους τύπους δεκτών MPEG-4 SD. Κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά σε πιο ακριβούς δέκτες SD μπορεί να είναι καντράν στην οθόνη που απεικονίζει τον αριθμό μνήμης ή το όνομα του καναλιού, υποδοχή κάρτας για συνδρομητικά πακέτα, κ.λπ.

Δέκτες επίγειοι MPEG-4 HD

Ψηφιακός δέκτης MPEG-4 HDΜια άλλη κατηγορία δεκτών που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι οι δέκτες MPEG4 HD με τιμή πώλησης που ξεκινά από €30. Οι δέκτες αυτοί, εκτός από τα χαρακτηριστικά των δεκτών MPEG-4 SD, μπορούν επιπλέον να αποδώσουν εικόνα υψηλής ευκρίνειας HD εφόσον υπάρχει εκπομπή που μεταδίδεται με αυτό τον τρόπο (στην Ελλάδα δεν υπάρχει επίγειο κανάλι HD). Για την απόδωση εικόνας υψηλής ευκρίνειας, χρειάζεται οι δέκτες να συνδεθούν με ανάλογη οθόνη HD (HD-Ready ή Full HD) ή HD προτζέκτορα (projector) κάνοντας χρήση σύνδεσης HDMI. Αυτού του τύπου οι δέκτες δεν έχουν διαφορά στην απεικόνιση της εικόνας από τους δέκτες MPEG-4 SD όσο αναφορά την λήψη καναλιών συμβατικής ευκρίνειας SD. Ωστόσο, οι δέκτες έχουν την δυνατότητα να απεικονίσουν HD video που βρίσκεται σε κάποια εξωτερική μονάδα αποθήκευσης USB, εφ'οσον υποστηρίζουν τα κατάλληλα αρχεία (π.χ. .MKV).

Δέκτες επίγειας και δορυφορικής λήψης MPEG-4 HD (Combo)

mpeg4 hd comboΜια επιπλέον κατηγορία δεκτών που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι οι δέκτες MPEG-4 HD Combo, με τιμή πώλησης που ξεκινά από €120. Οι δέκτες αυτοί ενσωματώνουν 2 διαφορετικές μονάδες λήψης. Μια για επίγεια λήψη και μια για δορυφορική. Και οι δυο μονάδες τους έχουν τις δυνατότητες να αποδώσουν εικόνα HD εφόσον υπάρχει εκπομπή που την εκπέμπει (στην Ελλάδα δεν υπάρχει επίγειο κανάλι HD αλλά η δορυφορική μονάδα με την κατάλληλη εγκατάσταση μπορεί να λάβει ψηφιακά σήματα HD από διάφορες χώρες). Και σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να συνδεθούν με οθόνη HD ή προτζέκτορα HD κάνοντας χρήση της εξόδου HDMI που αυτοί οι δέκτες διαθέτουν. Τα δορυφορικά κανάλια που μπορεί να πιάσει μια μέση δορυφορική εγκατάσταση κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες έως χιλιάδες, και ανάμεσα σε αυτά μερικά κανάλια εκπέμπουν σε υψηλή ευκρίνεια HD.

Δέκτες επίγειας και δορυφορικής λήψης MPEG-2 SD (Combo)

Μια άλλη κατηγορία ψηφιακών δεκτών που κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά είναι οι δέκτες MPEG-2 Combo με τιμή πώλησης που ξεκινούσαν από €100. Οι δέκτες αυτοί ενσωματώνουν 2 διαφορετικές μονάδες λήψης. Μια για επίγεια λήψη και μια για δορυφορική. Και οι δύο μονάδες τους έχουν δυνατότητα να αποδώσουν εικόνα SD (κανονικής ανάλυσης) Τα δορυφορικά κανάλια που μπορεί να πιάσει μια μέση δορυφορική εγκατάσταση είναι από μερικές εκατοντάδες έως χιλιάδες αλλά ο επίγειος δέκτης (όπως και ο δορυφορικός), επειδή είναι παλαιότερης τεχνολογίας MPEG-2, δεν θα μπορεί να απεικονίσει τα επίγεια ψηφιακά κανάλια της Digea τα οποία εκπέμπουν με κωδικοποίηση MPEG-4.