Τεχνολογία & Επικοινωνίες

Κεραίες Επίγειας Λήψης και Εξαρτήματα

coaxial cable

Το βασικό καλώδιο που χρησιμοποιείται στην δορυφορική λήψη είναι το γνωστό ομοαξονικό (coaxial cable), χρησιμοποιείται και στην πλειοψηφία των επιγείων εγκαταστάσεων για την διανομή του σήματος στα διάφορα σημεία μιας κατοικίας. Αυτά τα καλώδια αποτελούνται συνήθως από ένα ενιαίο εσωτερικό αγωγό, ένα άσπρο μονωτικό υλικό (διηλεκτρικό), ένα λεπτό φύλλο αλουμινίου, ένα συρμάτινο λεπτό πλέγμα (τρίχα - εξωτερικός αγωγός) μια μεμβράνη που συγκρατεί το πλέγμα και ένα εξωτερικό μονωτικό περίβλημα μαύρο ή άσπρο. Το κοινό στοιχείο των ομοαξονικών καλωδίων που προορίζονται για λήψη επίγειου ή δορυφορικού σήματος, είναι η αντίσταση των 75 Οhm που έχει καθιερωθεί σαν στάνταρ. Διαβάστε περισσότερα για τα ομοαξονικά καλώδια στην ενότητα των δορυφορικών εξαρτημάτων.

Οι κεραίες επίγειας λήψης UHF (για λήψη από τα κανάλια: 21-69) χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:

  • Collinear antenna (panel)
  • Υagi-Uda antenna
  • Log periodic dipole antenna (LPDA)

  Όταν θέλουμε να μοιράσουμε τηλεοπτικό σήμα από ένα ομοαξονικό καλώδιο σε πολλούς τηλεοπτικούς δέκτες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το κατάλληλο εξάρτημα και όχι να συστρέψουμε τα καλώδια από ένα σε περισσότερα (όπως συνηθίζεται στις ηλεκτρολογικές συνδεσμολογίες).  Το εξάρτημα που θα χρειαστούμε ονομάζεται Spliter (Διακλαδωτήρας).

  Το Spliter είναι ένα εξάρτημα με μια είσοδο για βύσμα F και εξόδους για βύσματα F. Στη βασική του μορφή είναι ένας διαιρέτης ισχύος 1:2. Κάθε διαιρέτης 1:2 μειώνει το σήμα κατά 4 περίπου dB, και με επανάληψη του βασικού διακλαδωτήρα 1:2 σχηματίζονται οι τύποι διακλαδωτήρων 1:4, 1:6, 1:8. Αν προστεθούν διακλαδωτήρες σε σειρά τότε η συνολική εξασθένιση θα είναι το άθροισμα των εξασθενήσεων των διακλαδωτήρων.

  Ένα χαρακτηριστικό του Spliter είναι ότι μπορεί να συνδεθεί και ανάποδα, δηλαδή, να γίνει αθροιστής (Combiner). Τα σήματα που θα αναμείξει εξασθενούν ανάλογα με την εξασθένιση του διακλαδωτήρα που χρησιμοποιείται.

  Τα βύσματα τύπου F που χρησιμοποιούνται στους διακλαδωτήρες επίγειου σήματος είναι κοινά με αυτά που χρησιμοποιούνται και στις δορυφορικές εγκαταστάσεις.

  Σχετικά άρθρα

  Κονέκτορας Σύνδεσης Ομοαξονικού Καλωδίου (Βύσμα F)

  Ο ιστότοπος satspot.gr χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη εμπειρία περιήγησης.