Τεχνολογία & Επικοινωνίες

Δορυφορικοί Δέκτες

Αφού έχουμε λάβει το δορυφορικό σήμα, το έχουμε μετατρέψει στη σωστή συχνότητα και έχουμε επιλέξει και τη σωστή πολικότητα, πρωταγωνιστικό ρόλο αναλαμβάνει ο δορυφορικός δέκτης, η τελευταία βαθμίδα ενός συστήματος δορυφορικής λήψης.

Dreambox 500 clones

Ο μικρός ψηφιακός δορυφορικός δέκτης της Dreambox Multimedia, ο DM500 λόγω της μεγάλης επιτυχίας του σε πωλήσεις έγινε γρήγορα στόχος αντιγράφων από κινέζικες και ταϊβανέζες εταιρίες. Έτσι πολλές εταιρίες διοχέτευσαν στην αγορά κλώνους του DM500 σε μικρότερες τιμές από αυτές του αυθεντικού. Εξωτερικά δεν υπήρχε καμία διαφορά και έτσι αρκετοί καταναλωτές αγόρασαν δέκτη κλώνο πιστεύοντας πως είναι αυθεντικός σε τιμή «ευκαιρίας». Η έκρηξη των πωλήσεων του μεγάλωσε και κατά συνέπεια και ανάπτυξη των λειτουργικών του. Η διοχέτευση στην αγορά δεκτών κλώνων θορύβησε την εταιρία που έβγαλε ανακοινώσεις στον τύπο με τρόπους αναγνώρισης των δεκτών κλώνων, κυρίως με κάποιες μικρές διαφορές στο εσωτερικό του δέκτη και σε μικρές εξωτερικές λεπτομέρειες όπως ένα ολόγραμμα κ.λπ.

favorite satellite receivers

Οι δορυφορικοί δέκτες που λόγω της αρχιτεκτονικής τους, είχαν την δυνατότητα να λειτουργήσουν με διαφορετικό λειτουργικό από το αρχικό εργοστασιακό έκαναν τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Και όσο οι πωλήσεις γίνονταν πιο πολλές τα «πειρατικά» λειτουργικά εξελίσσονταν περισσότερο και όσο τα λειτουργικά εξελίσσονταν οι πωλήσεις εκτοξεύονταν. Τα λειτουργικά αυτά έδωσαν πολύ περισσότερες δυνατότητες στους δέκτες με κυριότερη να μπορεί να ανοίγει κωδικοποιημένα προγράμματα διαφορετικών συστημάτων κωδικοποίησης παρακάμπτοντας τον νόμιμο τρόπο που είναι η πληρωμή συνδρομής στον παροχέα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η χρήση αυτών των δεκτών απαγορεύτηκε και οι συνδρομητικές εταιρίες έψαξαν να βρουν τρόπους να προστατέψουν τις πωλήσεις των υπηρεσιών τους.

satellite receivers

Οι πρώτοι δορυφορικοί δέκτες που παρουσιάστηκαν για εμπορική χρήση ήταν αναλογικοί. Μπορούσαν να κάνουν λήψη των ελεύθερων καναλιών (FTA) και αν χρειαζόταν συνδέονταν με εξωτερικές συσκευές για την αποκωδικοποίηση των καναλιών που ήταν συνδρομητικά σε συστήματα κρυπτογράφησης όπως το D2 MAC.

digital satellite receiver

Όπως και πολλοί τομείς της τεχνολογίας, έτσι και η τηλεοπτική μετάδοση πέρασε στην ψηφιακή εποχή, επωφελούμενη από τα πλεονεκτήματα που η ψηφιακή τεχνολογία έχει να προσφέρει. Οι εκπρόσωποι αυτής της τεχνολογίας, υποσκέλισαν αυτή των αναλογικών δεκτών. Οι ψηφιακοί δέκτες δέχονται σήματα στην ίδια μπάντα συχνοτήτων με τους αναλογικούς, αλλά αυτή είναι η μοναδική μεταξύ τους ομοιότητα.

Ο ιστότοπος satspot.gr χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη εμπειρία περιήγησης.