Οι πρώτοι δορυφορικοί δέκτες που παρουσιάστηκαν για εμπορική χρήση ήταν αναλογικοί. Μπορούσαν να κάνουν λήψη των ελεύθερων καναλιών (FTA) και αν χρειαζόταν συνδέονταν με εξωτερικές συσκευές για την αποκωδικοποίηση των καναλιών που ήταν συνδρομητικά σε συστήματα κρυπτογράφησης όπως το D2 MAC.

 Εδώ και πολλά χρόνια οι αναλογικές δορυφορικές μεταδόσεις σταμάτησαν σιγά σιγά και αντικαταστάθηκαν από ψηφιακές σε σύστημα DVB S. Σήμερα έχουν απομείνει ελάχιστες αναλογικές εκπομπές και δεν ξεκινάνε εκπομπές από κανένα νέο αναλογικό κανάλι. Αντίθετα όλα τα νέα κανάλια είναι ψηφιακά.

Μπορούμε να χωρίσουμε τους ψηφιακούς δέκτες σε διαφορετικές γενιές ανάλογα με τις δυνατότητές τους.

  • Η πρώτη γενιά ψηφιακών δορυφορικών δεκτών (Set top Boxes) ήταν συνδρομητικοί δέκτες, κακοσχεδιασμένοι εξωτερικά, κατασκευασμένοι, με χαμηλής ποιότητας υλικά, είχαν αργή ταχύτητα στο ζάπινκ, χαμηλή ευαισθησία λήψης, χαμηλή ποιότητα αποκωδικοποίησης MPEG -2 και δεν είχαν ψηφιακή έξοδο ήχου και εξόδους επικοινωνίας άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Το λογισμικό τους ήταν κλειδωμένο και μόνο ο παροχέας συνδρομητικών υπηρεσιών μπορούσε να το αναβαθμίσει μέσω δορυφόρου όταν ήθελε. Την ίδια εποχή παρουσιαστήκαν αρκετοί ψηφιακοί δέκτες χαμηλού κόστους που συνήθως δεν ήταν συμβατοί με τις υπηρεσίες που προσέφεραν στους δικούς τους δέκτες οι παροχείς συνδρομητικών υπηρεσιών (όπως οδηγός προγράμματος (EPG), παιχνίδια, υπηρεσίες επί πληρωμή (Pay Per View) κ.λπ.).
  • Η δεύτερη γενιά ψηφιακών δορυφορικών ήταν περισσότερο συμβατοί με τις συνδρομητικές κάρτες των παρόχων, μπορούσαν να συνδεθούν με ηλεκτρονικούς υπολογιστές με σειριακό καλώδιο και έτσι μπορούσε να γίνει αναβάθμιση του λογισμικού τους και να ρυθμιστούν με ένα υπολογιστή οι λίστες με τα δορυφορικά κανάλια του δέκτη από τους χρήστες.
  • Η τρίτη γενιά δεκτών MPEG2 έχει πλέον υψηλής ποιότητας ήχο και εικόνα και μπορούν να προσφέρουν πολλά είδη συνδέσεων με τον έξω κόσμο όπως Δίκτυο, USB, και μνήμη Compact Flash. Συνδέονται έτσι πολύ εύκολα με υπολογιστές και με το διαδίκτυο και μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα από ότι να απεικονίζουν απλώς δορυφορικά κανάλια στην τηλεόραση.
  • Η τέταρτη γενιά δορυφορικών δεκτών μπορεί να κάνει ότι και η τρίτη γενιά αλλά η απεικόνιση πλέον είναι και σε υψηλή ανάλυση (MPEG4 High Definition) ενώ έχουν προστεθεί υπηρεσίες multimedia και υπηρεσίες που κάνουν χρήση του διαδικτύου όπως αναπαραγωγή video από το youtube.