Το πρότυπο Blu-ray πήρε το όνομά του από την μπλε χρώματος ακτίνα λέιζερ που χρησιμοποιείται για να διαβάσει και να γράψει αυτόν τον τύπο οπτικού δίσκου. Είναι μια εξέλιξη του DVD και χρησιμοποιείται με παρόμοιο τρόπο για την αποθήκευση ψηφιακών πληροφοριών.

Αναπτύχθηκε το 2003 από την Blu-ray Disc Association, μια ομάδα από επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης και επικράτησε στον εμπορικό πόλεμο (για τον αντικαταστάτη του DVD) εναντίον του οπτικού δίσκου HD-DVD. Υποστηρίζεται πλέον από πάνω από 200 κατασκευαστές ηλεκτρονικών συστημάτων απεικόνισης εικόνας στον κόσμο.

Σε ένα δίσκο Blu-ray μπορούν να αποθηκευτούν πολύ περισσότερα δεδομένα από ότι σε ένα δίσκο DVD. Η χωρητικότητα ενός μονής στρώσης DVD είναι 4,7 Gb και ενός DVD διπλής στρώσης 8,5 Gb. Ένα μονής στρώσης Blue-ray έχει χωρητικότητα 25 GΒ και ένα διπλής στρώσης 50 GΒ. Δηλαδή ένας δίσκος Blue ray χωράει 5 με 6 φορές περισσότερα δεδομένα από ότι ένα DVD.

Η μεγάλη χωρητικότητα του Blu-ray έδωσε την δυνατότητα στις κινηματογραφικές εταιρίες να το χρησιμοποιήσουν για εμπορική διάθεση κινηματογραφικών ταινιών υψηλής ανάλυσης (HD) και στις εταιρίες παιχνιδομηχανών να αναπτύξουν παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων.

  • Η Toshiba, κύριος υποστηρικτής του οπτικού δίσκου HD-DVD, ανακοίνωσε στις 19 Φεβρουαρίου 2008 ότι σταματά την ανάπτυξη, κατασκευή και πώληση συσκευών πρότυπου HD-DVD. Όλες οι εταιρείες που έως τότε υποστήριζαν αυτό το πρότυπο προσχωρήσαν στο αντίπαλο πρότυπο Blu-ray.
  • Το μήκος κύματός του Blu-ray είναι 405 nm και το χρώμα της ακτίνας λέιζερ που χρησιμοποιεί είναι μπλε.
    Το μήκος κύματός του DVD είναι 650 nm και το χρώμα της ακτίνας λέιζερ που χρησιμοποιεί είναι κόκκινο.
  • Ο δίσκος Blu-ray Disk είναι επίσης γνωστός και σαν BD.