Τεχνολογία & Επικοινωνίες

Τοπικά Δίκτυα (LAN - Intranet)

Τοπικό Δίκτυο (LAN ή Intranet)  ονομάζεται η κατάσταση όπου έχουμε δύο ή παραπάνω ηλεκτρονικούς υπολογιστές (ή άλλου τύπου συσκευές) συνδεδεμένους μεταξύ τους με καλώδια ή ασύρματα (π.χ. WiFi) ή και με τους δύο τρόπους (άλλοι υπολογιστές με καλώδιο και άλλοι ασύρματα).

Οι βασικές χρήσεις των δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι: Ανταλλαγή Αρχείων, Κοινή Χρήση Εκτυπωτών και Κοινή Χρήση Internet.

 

network connections

Τα δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών που σκοπό έχουν την επικοινωνία μεταξύ υπολογιστών αλλά και άλλων δικτυακών συσκευών (όπως εκτυπωτές, δορυφορικοί δέκτες, παιχνιδομηχανές, κάμερες, συστήματα καταγραφής εικόνας, τηλεοράσεις κ.λπ.) χωρίζονται σε πολλές κατηγορίες και υποκατηγορίες ανάλογα με τον τρόπο σύνδεσης τους, την έκταση τους, το λειτουργικό τους σύστημα, το πρωτόκολλο επικοινωνίας που χρησιμοποιούν, την σχεδίαση τους και την τοπολογία τους.

rj45 panel

Δομημένη καλωδίωση ονομάζεται η συνδεσμολογία με κατάλληλα καλώδια και υλικά (πρίζες, switch, hub, κ.λπ.) που εξυπηρετεί την μετάδοση voice (φωνής) και data (δεδομένων) σε ένα χώρο. Δηλαδή καλύπτει τις ανάγκες επικοινωνίας με τηλεφωνικές συσκευές, την δικτύωση ηλεκτρονικών υπολογιστών,και άλλες εφαρμογές που απαιτούν σύνδεσεις δυκτίου σε ένα χώρο.

utp network cable fixed

Τα καλώδια UTP, cross ή straight, κυκλοφορούν έτοιμα στην αγορά αλλά σε συγκεκριμένα μήκη. Έτσι όταν χρειαζόμαστε καλώδιο με μήκος διαφορετικό από αυτά που υπάρχουν έτοιμα  (τα καλώδια λειτουργούν απρόσκοπτα για έως και 100 μέτρα) θα πρέπει να κατασκευαστεί από κάποιον. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε «μούφες» και να συνδέσουμε τα έτοιμα καλώδια μεταξύ τους φτάνοντας στο μήκος που θέλουμε, αλλά σε κάθε περίπτωση ένα μονοκόμματο καλώδιο είναι καλύτερο. Ανάλογα με την χρήση τους θα πρέπει να κατασκευαστούν straight (αν τα καλώδια συνδέουν μεταξύ τους τις συσκευές μέσω hub ή άλλης συσκευής δικτύωσης, δηλαδή σύνδεση αστέρα) ή cross καλώδια (όταν οι συσκευές συνδέονται μεταξύ τους απευθείας, χωρίς την παρεμβολή καμίας άλλης συσκευής. Η σύνδεση αυτή ονομάζεται peer to peer).

wifiΈως και κατά 40% πιο αργή είναι η ταχύτητα των ασύρματων συνδέσεων Wi-Fi σε σχέση με εκείνη των σταθερών συνδέσεων, σύμφωνα με μελέτες. Ακόμα και αν μένετε σε μικρό διαμέρισμα οπότε και είστε έτσι και αλλιώς κοντά στο Modem Router σας είναι πιθανό να έχετε προβλήματα με το σήμα του Wi-Fi, και να αντιμετωπίζετε σε διάφορα σημεία του σπιτιού χαμηλές ταχύτητες και συχνές αποσυνδέσεις. Αν έχετε προβλήματα με το σήμα του Wi-Fi που έχετε στο σπίτι, και αντιμετωπίζετε σε διάφορα σημεία χαμηλές ταχύτητες και συχνές αποσυνδέσεις διαβάστε τι  πρέπει να κάνετε κάτι για να δώσετε λύση στο πρόβλημα.

Ο ιστότοπος satspot.gr χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη εμπειρία περιήγησης.