Τεχνολογία & Επικοινωνίες

Είδη Κατόπτρων

sat dish antenna parabolic photo

Τα παραβολικά κάτοπτρα ήταν εκείνα που εμφανίστηκαν πρώτα στο χώρο της δορυφορικής επικοινωνίας. Σε συνδυασμό με τα άλλα απαραίτητα εξαρτήματα, όπως χοάνες λήψης και ρυθμιστές πόλωσης, έδωσαν τα πρώτα αποτελέσματα εκπομπής - λήψης, από και προς τους δορυφόρους, με πολύ καλά αποτελέσματα. Όλα τα άλλα είδη κατόπτρων εμφανίστηκαν αργότερα και βασιζόμενα στα παραβολικά κάτοπτρα, προσπάθησαν να ελαχιστοποιήσουν τις αδυναμίες τους.

sat dish antenna offset photo

Ο τύπος αυτού του δορυφορικού κατόπτρου Offset, κερδίζει συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών για απευθείας δορυφορική λήψη στο σπίτι. Δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα κομμάτι της παραβολικής επιφάνειας όπου το σημείο συγκέντρωσης, είναι ακριβώς εκεί που νοητά θα ήταν αν υπήρχε ολόκληρη η παραβολική κατοπτρική επιφάνεια. Βέβαια, σε αυτή την περίπτωσή η χοάνη παίρνει μία κλίση προς το κάτοπτρο με το LΝΒ να εξακολουθεί να είναι στο νοητό στο κέντρο της παραβόλου.

sat dish antenna toroidal photo

Μια παραλλαγή κατόπτρου με "διπλή ανάκλαση", είναι η δορυφορική κεραία τύπου Toroidal. Είναι μια κεραία με πολλαπλή εστίαση που μοιάζει με το Gregorian σαν σχήμα, αλλά οι βασικές εξισώσεις διαφέρουν ενώ η επιφάνεια της δεν είναι παραβολική. Το σύστημα έχει ένα υπό-ανακλαστήρα που είναι κυρτός στη μία του επιφάνεια και κοίλος στις ορθογώνιες επιφάνειες.

sat dish antenna gregorian photo

Το δορυφορικό κάτοπτρο Cassegrain είναι μία παραβολική δορυφορική κεραία με Διπλή Ανάκλαση.

satellite antenna planar arrays photo

Οι δορυφορικές κεραίες αυτού του είδους χρησιμοποιήθηκαν αρχικά από το στρατό για πολλά χρόνια. Με την έλευση των ισχυρών DBS δορυφόρων, αυτές οι μικρές επίπεδες κεραίες έγιναν αμέσως γνωστές. Σε αντίθεση με τα άλλες δορυφορικές κεραίες, που συγκεντρώνουν τα μικροκύματα σε ένα σημείο, οι επίπεδες κεραίες συγκεντρώνουν μέρος του δορυφορικού σήματος σε πολλές, μικρές κυψέλες επάνω στην επιφάνειά τους.

sat dish antenna backfire photo

Το δορυφορικό κάτοπτρο Backfire, είναι μία παραβολική κεραία με Διπλή Ανάκλαση.

sat dish antenna gregorian photo

Το δορυφορικό κάτοπτρο Gregorian, εϊναι μία δορυφορική κεραία Διπλής Ανάκλασης, που θα μπορούσε να θεωρηθεί υποκατηγορία της Cassegrain.

sat dish antenna spherical photo

Στα σφαιρικά δορυφορικά κάτοπτρα η καμπύλη της ανακλαστικής επιφάνειας είναι σχεδιασμένη έτσι, που αν επεκταθεί νοητά θα δημιουργήσει μια σφαίρα.

Ο ιστότοπος satspot.gr χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη εμπειρία περιήγησης.