Τα δορυφορικά κάτοπτρα που υπάρχουν σήμερα στην αγορά κατασκευάζονται με διάφορους τρόπους. Άλλες εταιρίες τα κατασκευάζουν σε καλούπια, άλλες με πρέσα, και ακόμα κομματιαστά ή διάτρητα.

Καλούπι κατόπτρου με σχήμα παραβόλου

Ένας τρόπος κατασκευής ενός δορυφορικού κατόπτρου, είναι το φορμάρισμα σε καλούπι με σχήμα παραβόλου. Μία λεπτή λαμαρίνα τοποθετείται σε ένα καλούπι με σχήμα παραβόλου και περιστρέφεται με ταχύτητα, ενώ ταυτόχρονα ένα ειδικό εργαλείο σε σχήμα ρολού διαμορφώνει το σχήμα της μέχρι να δημιουργηθεί n παραβολική επιφάνεια. Με το ίδιο καλούπι μπορούν να κατασκευαστούν κάτοπτρα με διαφορετική διάμετρο. Έτσι αποδεικνύεται ένας από τους πιο οικονομικούς τρόπους κατασκευής.

Κατασκευή κατόπτρου με πρέσα

Ένας δεύτερος τρόπος είναι με τη μέθοδο της πρέσας. Για κάθε διάμετρο υπάρχει ένα θηλυκό και ένα αρσενικό καλούπι, με τα οποία πρεσάρεται το λεπτό φύλλο λαμαρίνας ή αλουμινίου. Αυτός ο τρόπος έχει μεγαλύτερο κόστος κατασκευής. Στη κατασκευή όπου το κύριο υλικό είναι ο πολυεστέρας ένα λεπτό μεταλλικό film ενσωματώνεται στον πολυεστέρα και όλο μαζί εισάγεται στο καλούπι.

Κατασκευή σε κομμάτια

Δορυφορική κεραία, κομματιαστό κάτοπτροΆλλος τρόπος κατασκευής είναι σε κομμάτια όπου τα κάτοπτρα κατά την τοποθέτηση τους συναρμολογούνται (συνήθως πρόκειται για μεγάλων διαστάσεων κάτοπτρα).

Διάτρητο κάτοπτρο

Δορυφορική κεραία, διάτρητο κάτοπτροΤέλος μία άλλη μορφή κατασκευής περιλαμβάνει την διάτρηση της επιφάνειας ανάκλασης. Το διάτρητο κάτοπτρο είναι πολύ πιο ελαφρό και έχει μικρότερη αντίσταση στον αέρα. Θεωρείται επίσης αισθητικά καλύτερο από ένα με ίδιου μεγέθους «γεμάτη» ανακλαστική επιφάνεια, που όμως έχει 10% μεγαλύτερο επίπεδο ενίσχυσης. Ένα τέτοιο (διάτρητο) κάτοπτρο τοποθετείται συνήθως σε περιοχές που υπάρχουν δυνατοί άνεμοι αλλά και σε περιοχές όπου η ανύψωση του κατόπτρου πρέπει να είναι πολύ μεγάλη (κοντά ή και πάνω στον ισημερινό) όπου ένα πιάτο συμπαγές θα γέμιζε με νερό στις βροχές με αποτέλεσμα την σύντομη καταστροφή του.