Τεχνολογία & Επικοινωνίες

Δορυφορική Λήψη στην Ελλάδα

hellas sat logo

Η τροχιακή δορυφορική θέση που ορίσθηκε για την Ελλάδα είναι 39 μοίρες ανατολικά. Σε αυτή τη θέση, για λόγους κατοχύρωσης της, τοποθετήθηκε αρχικά ο δορυφόρος «Κοπέρνικος», τον οποίο μίσθωσε η κοινοπραξία Hellas Sat από την Deutsche Telekom. Στην συνέχεια απομακρύνθηκε και τοποθετήθηκε, μετά από επιτυχή εκτόξευση από το ακρωτήριο Κανάβεραλ, ο δορυφόρος Hellas Sat 2.

satellites

Οι ορατοί από την Ελλάδα δορυφόροι εκτείνονται σε ένα τόξο 140 μοιρών (από τον NSS 6 στις 95 μοίρες ανατολικά έως τον Intelsat 15 στις 45 μοίρες δυτικά) και είναι πάνω από 40. Στις περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης είναι αρκετά εύκολο να προσδιοριστεί πόσο εύκολα είναι εφικτή η λήψη από κάθε δορυφόρο, και τι δορυφορικό κάτοπτρο χρειάζεται ανά περίπτωση από τα ιχνοδιαγράμματα του. Στα ιχνοδιαγράμματα (footprints) των δεσμών των δορυφόρων δίνεται η διάσταση του απαιτούμενου κατόπτρου για λήψη ανά περιοχές ή δίνεται η ισχύς της ενεργού ισοτροπικής ακτινοβολίας σε dbW από όπου μπορούμε και να υπολογίσουμε την διάσταση του κατόπτρου.

satellite dish and tuner

Στη δορυφορική εγκατάσταση, το κάτοπτρο είναι το εξάρτημα εκείνο του οποίου η αντικατάσταση είναι η δυσκολότερη. Αυτό που θα εγκατασταθεί, είναι και αυτό που πιθανώς θα παραμείνει εκεί για πολλά χρόνια, ίσως και μόνιμα. Το μέγεθος του δορυφορικού κατόπτρου είναι κάτι που έχει μεγάλη σημασία. Τα μικρά κάτοπτρα, όπως αυτά που δίνουν σε πακέτο μαζί με δέκτες οι παροχείς συνδρομητικών καναλιών στους συνδρομητές τους, είναι συνήθως κατάλληλα μόνο για τη λήψη του δορυφόρου από όπου εκπέμπουν αυτοί οι παροχείς, και ανεπαρκή για τους περισσότερους υπόλοιπους δορυφόρους που μπορούμε να έχουμε πρακτικά λήψη.

hotbird logo

Από τον Hotbird 13º Ε (με εύκολη λήψη σε όλη την Ελλάδα) εκπέμπονται εκτός από το ελληνικό ψηφιακό μπουκέτο της NOVA για την Ελλάδα και την Κύπρο (και άλλα ξένα κωδικοποιημένα πακέτα) μερικά ελευθέρα ελληνικά τηλεοπτικά αλλά και πολλά ελεύθερα ιταλικά, γερμανικά, πολωνικά, γαλλικά και αραβικά κανάλια, δηλαδή κανάλια που μπορεί κάποιος να δει, δωρεάν χωρίς να πληρώσει ποτέ καμία συνδρομή και με οποιοδήποτε ψηφιακό δορυφορικό δέκτη. Τα ελεύθερα ξενόγλωσσα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια και από τους 3 δορυφόρους Hotbird 13º E ξεπερνάνε τα 1.000. Αρκετά, αλλά όχι όλα από αυτά τα ελεύθερα δορυφορικά κανάλια βρίσκονται προγραμματισμένα στους δέκτες που διαθέτει η NOVA στους συνδρομητές της.

 

Eutelsat 9° East logo

Από τις 9 μοίρες ανατολικά και τον Eurobird 9º Ε (με εύκολη λήψη σε όλη την Ελλάδα) εκπέμπει ο OTE TV το κωδικοποιημένο μπουκέτο του. Όπως και στους περισσότερους τηλεοπτικούς δορυφόρους και στον Eurobird 9º Ε υπάρχουν κανάλια ελεύθερης λήψης (χωρίς κωδικοποίηση) μερικά από τα οποία εκπέμπουν σε υψηλή ανάλυση. Αρκετά από αυτά τα ελεύθερα κανάλια βρίσκονται προγραμματισμένα και στους δέκτες που διαθέτει o οτε στους συνδρομητές του αλλά μπορεί κάποιος να τα παρακολουθήσει με οποιοδήποτε δορυφορικό δέκτη με λήψη από τον δορυφόρο Eurobird 9º E δωρεάν χωρίς να πληρώσει καμία συνδρομή.

Η ελληνική νομοθεσία επιτρέπει την τοποθέτηση κατόπτρων λήψης δορυφορικών εκπομπών έως και 4 μέτρα ύψος, μετρώντας τα από τη βάση τους. Για μεγαλύτερο μέγεθος, απαιτείται έγκριση από την Ε.Ε.Τ.Τ. (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων), η οποία είναι και η αρμόδια για την έκδοση αδειών σε αυτές τις περιπτώσεις. Από την πολεοδομία, δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση άδεια, αρκεί το κάτοπτρο να τοποθετηθεί στο έδαφος ή στην ταράτσα μιας κατοικίας (όχι πάνω σε δώμα, φράχτη, πλυσταριό, μπαλκόνι ή βεράντα. Για την τοποθέτηση σε αυτά τα σημεία, απαιτείται γραπτή έγκριση).

satellite_imageΟι ελληνικές ένοπλες Δυνάμεις έχουν αποκτήσει, αθόρυβα και μεθοδικά, «δορυφορικά μάτια» τα οποία ενισχύουν τις στρατιωτικές και κατασκοπευτικές δυνατότητές τους. Και σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, «σε μια εποχή όπου οι υψηλές εξοπλιστικές δαπάνες θα πρέπει να θεωρούνται παρελθόν λόγω της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης,η αξιοποίηση των δορυφόρων μπορεί να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος στη σχεδίαση και διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων». Ωστόσο οι εικόνες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν, πέραν των στρατιωτικών σκοπών, για τον σχεδιασμό χαρτών, για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών ή της λαθρομετανάστευσης.

Ο ιστότοπος satspot.gr χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη εμπειρία περιήγησης.