Τεχνολογία & Επικοινωνίες

Εγκαταστάσεις Δικτύων Δορυφορικής Διανομής

Συνήθως όταν μια εγκατάσταση αφορά ένα ή λίγους δορυφορικούς δέκτες και το ζητούμενο είναι η λήψη πολλών διαφορετικών δορυφόρων, γίνεται χρήση μικροδιακοπτών DiSEqC™. Όταν όμως ο αριθμός των δορυφορικών δεκτών πρέπει να είναι μεγάλος, επιλέγεται ανάλογα με την περίπτωση κάποιο άλλο περισσότερο επαγγελματικό σύστημα διανομής που έχει την δυνατότητα να μεταφέρει σήμα από ένα ή παραπάνω δορυφόρους σε πολλά σημεία.

Οι λύσεις που υπάρχουν είναι:

  • Εκπομπή των προγραμμάτων σε ΑΜ διαμόρφωση στις κλασικές συχνότητες της τηλεόρασης αν μας αρκεί να μεταδώσουμε μερικά δορυφορικά κανάλια σε όλες τις τηλεοράσεις του δικτύου μας χωρίς μεγάλο κόστος.
  • Διανομή μέσω ενός αυτόνομου ενισχυτή-multiswitch πολλαπλών εξόδων ή με πολλαπλούς multiswitches σε κάθε όροφο, όταν θέλουμε να μεταφέρουμε δορυφορικό σήμα ολόκληρων δορυφόρων σε πολλούς δορυφορικούς δέκτες.
  • Εγκατάσταση με χρήση εκπομπής ΑΜ ή QΑΜ, όταν δεν θέλουμε να αλλάξουμε τα καλώδια αλλά θέλουμε όσο γίνετε περισσότερα δορυφορικά κανάλια σε πολλά διαφορετικά σημεία.

Γενικά, οι τεχνολογίες διανομής δορυφορικών που χρησιμοποιούνται σε ένα οικιστικό συγκρότημα δεν είναι ανταγωνιστικές μεταξύ τους, αλλά συμπληρωματικές αφού κάθε μία είναι ιδανική για ορισμένο τύπο και μέγεθος διανομής και ακατάλληλη για τις υπόλοιπες.

Αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο σε κάθε σύστημα διανομής είναι η ποιότητα των υλικών. Πολλές φορές ανώτερης ποιότητα υλικά μπορεί να έχουν επιπλέον κόστος, αλλά διαθέτουν πολλαπλές ρυθμίσεις που κάνουν την εγκατάσταση πολύ πιο ευέλικτη.

Όταν το ζητούμενο είναι η λήψη σε παραπάνω από ένα δορυφόρους (με χρήση σταθερών σημείων λήψης) ή όταν θα πρέπει να γίνεται λήψη σε πολλούς διαφορετικούς δορυφορικούς δέκτες ή και από πολλούς δορυφόρους συγχρόνως, θα πρέπει εκτός από την σωστή τοποθέτηση του κατόπτρου να επιλέξουμε και να σχεδιάσουμε το κατάλληλο σε κάθε περίπτωση δίκτυο διανομής του δορυφορικού σήματος. Με χρήση μικροδιακοπτών μπορούμε να έχουμε λήψη από πολλούς δορυφόρους σε ένα δορυφορικό δέκτη, ενώ με χρήση κατάλληλων LNB μπορούμε να έχουμε αυτές τις λήψεις σε έως και 8 διαφορετικούς δέκτες.

multiswitch

Όταν το ζητούμενο είναι η λήψη με ένα σταθερό κάτοπτρο σε πολλούς διαφορετικούς δέκτες (δηλαδή σε πάνω από 8), ο μοναδικός τρόπος είναι η χρήση πολυδιακοπτών (multi-switches). Οι πολυδιακόπτες με ένα μόνο κάτοπτρο, σε συνδυασμό με κατάλληλο LNB, είναι η μέθοδος διανομής που χρησιμοποιείται σήμερα στις νέες εγκαταστάσεις κεντρικού συστήματος δορυφορικής τηλεόρασης σε μικρές και μεγάλες πολυκατοικίες και οικισμούς.

Σε τη αυτή μέθοδο δεν απαιτείται κανείς επιπλέον εξοπλισμός από τους χρήστες (εκτός από μια τηλεόραση). Η λήψη και επεξεργασία των δορυφορικών προγραμμάτων γίνεται σε ένα σημείο της πολυκατοικίας (συνήθως στην ταράτσα), από όπου στη συνέχεια εισάγεται στην υπάρχουσα καλωδιακή εγκατάσταση. Ο συγκεκριμένος τρόπος διανομής χρησιμοποιείται συνήθως σε μικρά ξενοδοχεία, που δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε αριθμό προγραμμάτων και συνήθως συνδυάζεται και με κάποιας μικρής μορφής pay per view σύστημα για τα δωμάτια.

Ο ιστότοπος satspot.gr χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη εμπειρία περιήγησης.