Τα αναλογικά κανάλια σταματήσαν τις εκπομπές τους και οι τηλεθεατές (αν θέλουν να συνεχίσουν βλέπουν τηλεόραση) θα πρέπει να εξοικιωθούν με τις ψηφιακές εκπομπές. Έτσι από τις 20 Ιουλίου 2012 και μετά οι τηλεθεατές που έβλεπαν τηλεόραση από το κέντρο εκπομπής Υμηττού θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα ψηφιακής λήψης αφού τα ιδιωτικά κανάλια σταματήσαν τις αναλογικές εκπομπές τους και εκπέμπουν μόνον ψηφιακά ενώ τα κρατικά (ΕΤ-1, ΝΕΤ, ΕΤ-3) θα έκαναν το ίδιο στις 17/8 μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2012 του Λονδίνου.

Το μόνο κέντρο εκπομπής στην Αττική από όπου συνέχισαν να μεταδίδονται αναλογικές εκπομπές έως τον Ιούνιο του 2013 είναι αυτό της Πάρνηθας. Όσοι τηλεθεατές έκαναν λήψη από την Πάρνηθα συνέχισαν να βλέπουν αναλογικά για ένα ακόμα περίπου χρόνο ενώ όσοι δεν αγόρασαν ψηφιακό εξωτερικό δέκτη ή ψηφιακή τηλεόραση μπορούσαν (αν είχαν την δυνατότητα) στρέφοντας την κεραία τους προς την Πάρνηθα να συνεχίσουν να βλέπουν από εκεί τα αναλογικά προγράμματα. (Όσοι τηλεθεατές έχουν σήμα από την Αίγινα, βλέπουν μόνο ψηφιακά κανάλια από το 2010). Το τελευταίο switch off που έγινε στις 6/2/2015 στην Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου, ολοκλήρωσε την διαδικασία μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση σε όλη την Ελλάδα.

 Εξωτερικές συσκευές λήψης επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης

Εξωτερικός ψηφιακός δέκτης MPEG4Στην αγορά κυκλοφορούν πολλές διαφορετικές συσκευές ψηφιακών δεκτών που μπορεί να έχουν μικρές διαφορές στην ποιότητα της εικόνας αλλά έχουν διαφορές στην ευαισθησία, στην ποιότητα κατασκευής και σε επιπλέον δυνατότητες που μπορεί να προσφέρουν. Οι τιμές των απλών (SD – Standard Definition) δεκτών MPEG-4 ξεκινούν από 25 ευρώ. Αυτό που πρέπει κάποιος να προσέξει οπωσδήποτε είναι ο δέκτης να είναι MPEG4 και όχι MPEG2 αφού ακόμα μπορεί να υπάρχουν στα καταστήματα κάποιοι παλιοί δέκτες ξεχασμένοι και απούλητοι σε τιμές αρκετά κάτω από 20 ευρώ. Οι εξωτερικοί ψηφιακοί δέκτες υπάρχουν σε μορφή εξωτερικού κουτιού και σε μορφή SCART (για εξοικονόμηση χώρου).

Ψηφιακός δέκτης USBΤα USB stick tuner που υπάρχουν στην αγορά μπορεί να τα βρει επίσης κάποιος σε τιμές λιγότερο των 20 ευρώ αλλά αυτά λειτουργούν μόνο σε ηλεκτρονικούς (επιτραπέζιους ή φορητούς) υπολογιστές. Στα USB stick δεν υπάρχει θέμα MPEG2 ή MPEG4 αφού την αποκωδικοποίηση θα την κάνει το πρόγραμμα του υπολογιστή.

Η καλύτερη λύση αναβάθμισης των τηλεοπτικών δεκτών θεωρούνται οι δέκτες που καλύπτουν τις προδιαγραφές MPEG4 HD (High Definition) με τιμές που ξεκινάνε από 30 ευρώ. Ακόμα και αν πάρετε αργότερα νέα τηλεόραση και σκοπεύετε να πετάξετε την παλιά σας αναλογική ο δέκτης μπορεί ακόμα να σας φανεί χρήσιμος. Θα μπορείτε να δείτε στην τηλεόραση σε PIP εικόνα άλλου καναλιού (μέσω του δέκτη), θα μπορείτε να γράψετε προγράμματα σε σκληρό δίσκο μέσω του δέκτη, θα έχετε δυνατότητες προγραμματισμού εγγραφής, δυνατότητες time shift, θα μπορείτε να συνδέσετε τον δέκτη σε ένα προτζέκτορα, κ.λπ.Ψηφιακός δέκτης με υποδοχή SCART

Το πλεονέκτημα μιας εξωτερικής συσκευής ψηφιακού δέκτη (σε σχέση με τον ενσωματωμένο μιας τηλεόρασης) είναι ότι μπορείτε κάνοντας χρήση της εισόδου USB του δέκτη να γράψετε προγράμματα σε ένα εξωτερικό σκληρό δίσκο ή ένα USB Dive stick, ή να αναπαράγετε στην τηλεόραση αρχεία video, photo ή και audio που έχετε αποθηκευμένα στον σκληρό δίσκο ή usb drive stick. Μπορείτε δηλαδή να χρησιμοποιήσετε τον εξωτερικό σας ψηφιακό δέκτη σαν media player. Το μειονέκτημα είναι πως θα πρέπει πλέον να χειρίζεστε 2 διαφορετικά τηλεχειριστήρια. Θα ανοίγετε την τηλεόραση με το δικό της τηλεχειριστήριο, θα επιλέγετε μετά στην τηλεόραση την είσοδο όπου έχετε συνδέσει τον δέκτη και στην συνέχεια θα χρησιμοποιείτε το χειριστήριο του δέκτη για να αλλάζετε κανάλια. Θα χρησιμοποιείτε δηλαδή τον δέκτη όπως μια εξωτερική συσκευή που έχετε συνδέσει στην τηλεόραση. Μπορείτε βέβαια πάντα να πάρετε ένα προγραμματιζόμενο τηλεχειριστήριο για να χρησιμοποιείτε μόνο αυτό και για τις χρήσεις στην tv και στον εξωτερικό σας δέκτη.

Τοποθέτηση μόντουλας MPEG4 σε θύρα (CI) τηλεόρασηςΓια τις τηλεοράσεις που διαθέτουν ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή MPEG2 και έχουν υποδοχή CI, κυκλοφορούν στην αγορά modules, που διαβάζουν και απεικονίζουν στην οθόνη τις πληροφορίες MPEG4. Οι μοντουλες αυτές στοιχίζουν λιγότερο από τους εξωτερικούς δέκτες (κουτιά ή scart) αλλά η λύση αυτή, μπορεί να προταθεί για πρακτικούς και μόνο λόγους (εξοικονόμηση χώρου, χρήση μόνο του κοντρόλ της τηλεόρασης), ενώ για να λειτουργήσει θα πρέπει να υπάρχει συμβατότητα ανάμεσα στην συγκεκριμένη τηλεόραση και την μοντουλα. Με αυτού του τύπου την αναβάθμιση πάντως υπάρχει αισθητά μεγαλύτερη καθυστέρηση στο ζάπινγκ (μεγαλύτερη από ότι με τους άλλους εξωτερικούς ψηφιακούς δέκτες) ενώ οι μοντουλες δεν προσφέρουν τις επιπλέον δυνατότητες των εξωτερικών ψηφιακών δεκτών όπως εγγραφή προγραμμάτων, time shift χρήση σαν media player, κ.λπ. που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Πώς να συνδέσετε τον επίγειο ψηφιακό δέκτη

  • Συνδέσεις τηλεόρασης και ψηφιακού δέκτηΣυνδέετε το καλώδιο κεραίας, από την πρίζα TV στην υποδοχή (είσοδο) RF IN του αποκωδικοποιητή.
  • Συνδέετε ένα άλλο καλώδιο κεραίας από την υποδοχή (έξοδο) RF OUT του αποκωδικοποιητή στην υποδοχή κεραίας της τηλεόρασης. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείτε να δείτε τυχόν αναλογικά κανάλια από την τηλεόραση. Αν δεν υπάρχουν πλέον αναλογικά κανάλια στην περιοχή σας αυτή η σύνδεση δεν χρειάζεται. Αν έχετε άλλες συσκευές όπως video συνδέστε το καλώδιο στην είσοδο του video, δηλαδή παρεμβάλλετε τον δέκτη ανάμεσα στο video και την κεραία.
  • Συνδέετε με ένα καλώδιο εικόνας/ήχου όπως SCART ή RCA ή HDMI τον ψηφιακό δέκτη με την τηλεόραση, ανάλογα ποιο από αυτά υπάρχει κοινό και στις δύο συσκευές με σειρά προτίμησης HDMI, SCART, RCA. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε αν θέλετε να συνδέσετε τον δέκτη και με μια συσκευή video ή dvr recorder.
  • Βάζετε τον ψηφιακό δέκτη στην τροφοδοσία και τον θέτετε από το τηλεχειριστήριο του σε λειτουργία.
  • Βρίσκετε στην τηλεόραση την είσοδο που έχετε συνδέσει τον ψηφιακό δέκτη, χρησιμοποιώντας το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης. Ψάχνετε στο τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης για πλήκτρο που να γράφει External ή Source ή Input. Ο δέκτης θα απεικονίζεται στην οθόνη της τηλεόρασης, σε κάποια από τις εξωτερικές εισόδους σήματος. Με αντίστοιχο τρόπο θα βρείτε το σήμα του δέκτη σε ένα video που έχετε τυχόν συνδέσει όπως αναφέρθηκε.
  • Από το μενού του ψηφιακού δέκτη χρησιμοποιώντας το τηλεκοντρόλ κάνετε ανίχνευση, συντονίζετε τα προγράμματα και τα αποθηκεύετε στις μνήμες του.
  • Στο εξής θα πρέπει να ανοίγετε την τηλεόραση στην είσοδο που έχετε συνδέσει τον δέκτη, να ανοίγετε τον δέκτη και να αλλάζετε κανάλια από το χειριστήριο του δέκτη. Αντίστοιχα αν έχετε συνδέσει και video θα επιλέγετε στο video την είσοδο που έχετε συνδέσει τον δέκτη και στην τηλεόραση την είσοδο που έχετε συνδέσει το video.

Πρόβλημα: Ο ψηφιακός μου δέκτης είναι αργός

Αν συγκρίνετε την ταχύτητα που κάνετε αλλαγή καναλιών (zapping) στην αναλογική τηλεόραση σε σχέση με την ψηφιακή θα αντιληφτείτε πως με τον ψηφιακό δέκτη αυτό γίνεται πιο αργά. Αυτό είναι φυσιολογικό. Ο ψηφιακός δέκτης λειτουργεί όπως ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, χρησιμοποιεί λειτουργικό (που μπορεί να αναβαθμιστεί), και κάνει εκκίνηση. Το λειτουργικό αυτό διαβάζει το ψηφιακό σήμα και το μετατρέπει σε εικόνα και ήχο. Σε κάθε ψηφιακή εκπομπή, εκτός από την ωφέλιμη πληροφορία μεταδίδεται κι ένα πακέτο πληροφοριών που δίνουν την δυνατότητα στον δέκτη να ανιχνεύσει αν η πληροφορίες που δέχεται είναι σωστές και αν περιέχουν λάθη πως πρέπει να τα διορθώσει. Το λειτουργικό επίσης διαχειρίζεται τις επιπλέον πληροφορίες teletext, epg, και άλλες. Έτσι είναι λογικό ένας ψηφιακός δέκτης να είναι πιο αργός από ένα αναλογικό αφού ο ψηφιακός θα πρέπει να κάνει μια διαδικασία διαχείρισης ψηφιακών δεδομένων μέχρι να τα μεταφράσει και να τα απεικονίσει σε εικόνα και ήχο στην οθόνη σε αντίθεση με τον αναλογικό που μεταδίδει απλώς την εικόνα που λαμβάνει.

Πρόβλημα: Ο ψηφιακός μου δέκτης κλείνει μόνος του

Ενώ βλέπω ένα ψηφιακό κανάλι ξαφνικά βλέπω ένα αναλογικό

Κάποιοι ψηφιακοί δέκτες είναι προγραμματισμένοι για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας να τίθενται εκτός λειτουργίας αν είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα ανενεργοί. Αυτό σημαίνει πως αν εσείς παρακολουθείτε μόνο ένα τηλεοπτικό σταθμό για πάρα πολλές ώρες (χωρίς δηλαδή να αλλάξετε κανάλι ή να ζητήστε κάποια πληροφορία από τον δέκτη, αν δηλαδή δεν χρησιμοποιήσετε το χειριστήριο του) ο δέκτης θα αποφασίσει πως δεν παρακολουθεί κανείς τηλεόραση και θα κλείσει. Αν αυτό δεν θέλετε να συμβαίνει θα πρέπει να αναζητήσετε στο μενού του δέκτη την λειτουργία energy saving και να την θέσετε εκτός λειτουργίας. Σε κάποιους δέκτες αυτή η λειτουργία δεν μπορεί να τεθεί εκτός λειτουργίας από το μενού τους πράγμα που μπορεί να αλλάξει με αναβάθμιση του δέκτη (νεότερο λειτουργικό με περισσότερες λειτουργίες στο μενού).

Πρόβλημα: Δεν μπορώ να αλλάξω σειρά στα κανάλια στον ψηφιακό μου δέκτη

Αν ο δέκτης σας ζητήσει κωδικό για να μπείτε στο μενού δοκιμάστε να πατήσετε από το τηλεχειριστήριο του μηδενικά.
Θα πρέπει για να μένουν τα κανάλια στις θέσεις που τα μετακινείτε να επιλέξετε από το μενού του δέκτη στην ρύθμιση "Ταξινόμηση" την επιλογή "LCN" και στην ρύθμιση "LCN" την επιλογή "Κλειστό".

Πρόβλημα: Πιάνω μερικά ψηφιακά κανάλια αλλά σε άλλα ακούω μόνο ήχο

Αν ο ψηφιακός δέκτης σας είναι MPEG2 θα πιάνει μόνο τα κανάλια που εκπέμπουν σε MPEG2 και από τα κανάλια που εκπέμπουν σε MPEG4 θα υπάρχει μόνο ήχος. Αν ο ψηφιακός σας δέκτης είναι MPEG4 SD (Standard Definition) από τα κανάλια που είναι HD θα πιάνει μόνο τον ήχο.

Πρόβλημα: Δεν πιάνω όλα τα ψηφιακά κανάλια

Αν ο δέκτης σας είναι MPEG2 είναι λογικό πως θα πιάνετε μόνο τα MPEG2 κανάλια και από τα άλλα θα ακούτε μόνο τον ήχο. Αν ο δέκτης σας όμως είναι MPEG4 και δεν πιάνετε τα κανάλια που θα έπρεπε από το κέντρο όπου είναι στραμμένη η κεραία σας τότε θα πρέπει να βελτιώσετε το σήμα σας που (αν πιάνετε μερικά μόνο κανάλια) είναι οριακό. Οι παροχείς ψηφιακών μπουκέτων δεν εκπέμπουν όλοι με την ίδια ακριβώς ισχύ, οπότε είναι δυνατό αν το σήμα που φτάνει στον δέκτη σας είναι κοντά στο κατώφλι διέγερσής του, να πιάνετε κάποια μπουκέτα και κάποια άλλα όχι. Για τον ίδιο λόγο μπορεί από την ίδια πρίζα κεραίας κάποιος δέκτης να πιάνει περισσότερα κανάλια από κάποιο άλλο επειδή έχει περισσότερο ευαίσθητο tuner.

Αρχικά σιγουρευτείτε για τα κανάλια που μπορείτε να πιάσετε. Δηλαδή τι κανάλια μπορεί να πιάσει τελικά ο δέκτης σας και ποια κανάλια εκπέμπουν από το σημείο που έχετε στραμμένη την κεραία σας.

Ένας λόγος για να μη μπορείτε να δείτε ψηφιακά μπουκέτα μπορεί να είναι τα αναλογικά σήματα. Αν έχετε ενισχυτή στο κύκλωμα σας και υπάρχουν αναλογικά σήματα τότε αν αυτά είναι δυνατά μπορεί ο ενισχυτής να ταπώνει τελικά τα ψηφιακά σήματα. Αυτό το πρόβλημα θα λυθεί όταν πλέον δεν θα εκπέμπονται αναλογικά κανάλια αλλά έως τότε θα πρέπει να δοκιμάσετε να μειώσετε το κέρδος του ενισχυτή ή ακόμα και να τον αφαιρέσετε.

Πολλές φορές το καλώδιο κεραίας που συνδέεται στην τηλεοπτική πρίζα είναι χαμηλής ποιότητας και αν το αλλάξετε μπορεί να δείτε μεγάλη διαφορά στο σήμα σας. Συσκευές όπως control sender που παρεμβάλλονται στο καλώδιο της κεραίας σας αν είναι χαμηλής ποιότητας μπορεί να μειώσουν αρκετά το σήμα. Αν έχετε πρόβλημα δοκιμάστε να τις αφαιρέσετε.

Οι ψηφιακοί δέκτες θα πρέπει να συνδέονται πρώτοι στην αλυσίδα συσκευών που τροφοδοτούνται με σήμα από την κεραία. Δηλαδή πριν από video ή dvr-recorder που μπορεί να έχετε αφού σε κάθε συσκευή που περνάει το σήμα συνήθως υπάρχουν απώλειες στην έξοδο της. Βέβαια όλες οι συσκευές πρέπει να τροφοδοτούνται. Αν μια συσκευή συνδεδεμένη στην αλυσίδα βρίσκετε εκτός ρεύματος θα σταματήσει την συνέχεια του σήματος στο καλώδιο της κεραίας.

Σχετικά άρθρα

Ψηφιακή τηλεόραση - Συχνές ερωτήσεις (FAQ)

Τα ειδή των ψηφιακών δεκτών (MPEG-2, MPEG-4, SD, HD)

Εγκατάσταση ψηφιακού δέκτη - αποκωδικοποιητή τηλεόρασης

Προβλήματα, και λύσεις, στην λήψη ψηφιακών καναλιών