Τεχνολογία & Επικοινωνίες

Ψηφιακή Τηλεόραση (DTV)

Το πρότυπο για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση στην Ελλάδα, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι το DVB-T. Στην Ελλάδα, η επίγεια ψηφιακή μετάδοση ξεκίνησε από το ΤΕΙ Κρήτης από το εργαστήριο Έρευνας και Ανάπτυξης τηλεπικοινωνιακών συστημάτων PASIPHAE το Σεπτέμβριο του 2001 με δοκιμαστική εκπομπή σε όλο το Ηράκλειο Κρήτης. Ακολούθησε η ΕΡΤ στις 6 Ιανουαρίου 2006 με δοκιμαστική εκπομπή σε MPEG-2.

mpeg4 digital tuners

Τα αναλογικά κανάλια σταματήσαν τις εκπομπές τους και οι τηλεθεατές (αν θέλουν να συνεχίσουν βλέπουν τηλεόραση) θα πρέπει να εξοικιωθούν με τις ψηφιακές εκπομπές. Έτσι από τις 20 Ιουλίου 2012 και μετά οι τηλεθεατές που έβλεπαν τηλεόραση από το κέντρο εκπομπής Υμηττού θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα ψηφιακής λήψης αφού τα ιδιωτικά κανάλια σταματήσαν τις αναλογικές εκπομπές τους και εκπέμπουν μόνον ψηφιακά ενώ τα κρατικά (ΕΤ-1, ΝΕΤ, ΕΤ-3) θα έκαναν το ίδιο στις 17/8 μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2012 του Λονδίνου.

Το μόνο κέντρο εκπομπής στην Αττική από όπου συνέχισαν να μεταδίδονται αναλογικές εκπομπές έως τον Ιούνιο του 2013 είναι αυτό της Πάρνηθας. Όσοι τηλεθεατές έκαναν λήψη από την Πάρνηθα συνέχισαν να βλέπουν αναλογικά για ένα ακόμα περίπου χρόνο ενώ όσοι δεν αγόρασαν ψηφιακό εξωτερικό δέκτη ή ψηφιακή τηλεόραση μπορούσαν (αν είχαν την δυνατότητα) στρέφοντας την κεραία τους προς την Πάρνηθα να συνεχίσουν να βλέπουν από εκεί τα αναλογικά προγράμματα. (Όσοι τηλεθεατές έχουν σήμα από την Αίγινα, βλέπουν μόνο ψηφιακά κανάλια από το 2010). Το τελευταίο switch off που έγινε στις 6/2/2015 στην Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου, ολοκλήρωσε την διαδικασία μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση σε όλη την Ελλάδα.

Τύποι ψηφιακών δεκτών:

  • Επίγειοι δέκτες MPEG-4 SD
  • Επίγειοι δέκτες MPEG-4 HD
  • Επίγειοι και δορυφορικοί δέκτες MPEG-4 HD combo
  • Επίγειοι και δορυφορικοί δέκτες MPEG-2 SD combo

Ο ψηφιακός δέκτης - αποκωδικοποιητής, είναι η συσκευή αυτή που θα επιτρέψει στην τηλεόραση μας να λαμβάνει τα κανάλια εκείνα που μεταδίδονται ψηφιακά (συνήθως με το σύστημα συμπίεσης MPEG-4). Ο εξωτερικός ψηφιακός δέκτης χρειάζεται σε περίπτωση που η τηλεόραση μας δεν διαθέτει ήδη ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη.

Για να γίνει εκπομπή των ψηφιακών σημάτων και ταυτόχρονα οικονομία στο εύρος ζώνης, χρησιμοποιούνται τεχνικές ψηφιακής επεξεργασίας σήματος, γνωστές σαν αλγόριθμοι συμπίεσης. Αυτοί έχουν σκοπό να κάνουν εκπομπή όσο το δυνατόν μικρότερου ποσού πληροφοριών και βασίζονται στο γεγονός ότι οι εικόνες και τα διαδεχόμενα καρέ ενός βίντεο, έχουν σημαντικό ποσό από επαναλαμβανόμενες πληροφορίες.

Η ψηφιακή μετάβαση στην Ελλάδα στην επίγεια τηλεόραση ολοκληρώθηκε αφού υπήρχε ένα χρονοδιάγραμμα (μέχρι το τέλος 2012 κατά την Ευρωπαϊκή Ένωση ή το τέλος 2015 κατά την Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών) στο τέλος του οποίου θα πρέπει να έχουν κλείσει οριστικά (analog switch off) όλες οι αναλογικές εκπομπές. Οι λήψεις έγιναν ευκολότερες και βέβαια καλύτερες. Ωστόσο, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν συγχρόνως και αναλογικές και ψηφιακές εκπομπές. Όσο υπάρχουν ακόμα οι αναλογικές εκπομπές θα υπάρχουν περιπτώσεις που η λήψη των ψηφιακών καναλιών είναι προβληματική έως και αδύνατη.

Οι Ψηφιακοί Δέκτες Κλείνουν Μόνοι τους

Σύμφωνα με επίσημη οδηγία της ευρωπαϊκής ένωσης και μέσα στα πλαίσια εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας οι εξωτερικοί ψηφιακοί δέκτες επίγειου σήματος κλείνουν μόνοι τους αν μείνουν στο ίδιο κανάλι για πολλές ώρες. Αυτό σημαίνει πως αν αφήνετε τον δέκτη ανοιχτό το βράδυ πριν κοιμηθείτε το πρωί θα τον βρίσκετε κλειστό. Ωστόσο υπάρχει ρύθμιση στους δέκτες όπου μπορεί κάποιος να ορίσει τον χρόνο που θα περάσει μέχρι να κλείσει ο δέκτης (αν παραμένει στο ίδιο κανάλι) ή και να απενεργοποιήσει αυτή τη λειτουργία. Επισημαίνεται πως παρόμοια λειτουργία διαθέτουν και οι σύγχρονες ψηφιακές τηλεοράσεις.

Το Αναλογικό Σήμα στη Τηλεόραση Μειώνεται

Μπορεί τα τηλεοπτικά κανάλια να μην μεταδίδουν πλέον αναλογικό σήμα, αλλά υπάρχει περίπτωση να χρειάζεται να υπάρχει αναλογική λήψη στην τηλεόραση (π.χ. λήψη από ένα αναλογικό modulator) Οι ψηφιακοί δέκτες επίγειου σήματος όπως κάθε ενδιάμεση βαθμίδα δίνουν μειωμένο τηλεοπτικό σήμα στην έξοδό τους σε σχέση με αυτό που παίρνουν στην είσοδό τους. Το αποτέλεσμα είναι αν το αρχικό σήμα είναι οριακό, η λήψη σήματος από τον αναλογικό δέκτη της τηλεόρασης μπορεί να γίνεται προβληματική. Σε κάποιους δέκτες τα πράγματα χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο όταν μπουν σε θέση αναμονής αφού το σήμα που δίνουν στην τηλεόραση μειώνεται ακόμα περισσότερο. Υπενθυμίζουμε πως οι ψηφιακοί δέκτες επίγειου σήματος κλείνουν μόνοι τους αν μείνουν στο ίδιο κανάλι για πολλές ώρες.

Τα Καλώδια της Κεραίας Στριμώχνονται

Οι θέσεις RF in και RF out δηλαδή οι υποδοχές στις οποίες συνδέεται το καλώδιο που έρχεται από την κεραία και βγαίνει το καλώδιο που πάει στην τηλεόραση σε πολλούς εξωτερικούς ψηφιακούς δέκτες είναι πολύ κοντά μεταξύ τους με αποτέλεσμα όταν συνδέονται και τα δύο βύσματα να στριμώχνονται. Το προηγούμενο βέβαια δεν υπάρχει αν δεν έχει χρήση ο αναλογικός δέκτης της τηλεόρασης. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα χρειάζεται η σύνδεση του καλωδίου κεραίας από την έξοδο του δέκτη προς την είσοδο της τηλεόρασης που θα λειτουργεί πλέον μόνο σαν μόνιτορ μέσω της σύνδεσης SCART.

Ο ιστότοπος satspot.gr χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη εμπειρία περιήγησης.