Το HDMI προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων High Definition Multimedia Interface, δηλαδή επαφή ήχου και εικόνας υψηλής ευκρίνειας. Αποτελεί προϊόν συνεργασίας των εταιριών Hitachi, Matsushita, Philips, Silicon Image, Sony, Thomson και Τοshiba... και παρουσίασαν την πρώτη έκδοση HDMI 1.0 τον Δεκέμβριο του 2002. Στην συνέχεια ακλούθησαν οι εκδόσεις 1.1 (5/2004), 1.2 (8/2005) 1.2a (12/2005), 1.3 (6/2006) 1.3a, 1.3b, 1.3c, 1.4 (6/2009). Η τελευταία του έκδοση HDMI 1.4 υποστηρίζει, εκτός των άλλων ,και μεταφορά data (Ethernet). Το HDMI αποτελεί εξέλιξη του DVI (με το οποίο και είναι συμβατό) που είναι αρκετά διαδεδομένο στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Καλώδιο και υποδοχή HDMIΤο HDMI είναι ο καλύτερος -σήμερα- τρόπος σύνδεσης καταναλωτικών συσκευών εικόνας και ήχου, αφού υποστηρίζει την μετάδοση ψηφιακού σήματος χωρίς απωλεστική συμπίεση. Χρησιμοποιεί βύσματα μικρότερου μεγέθους από τα αντίστοιχα του DVI, γεγονός που κάνει εύκολη την ενσωμάτωσή του σε φορητές συσκευές, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καλώδια μήκους έως 15 μέτρα (και υπό κάποιες προϋποθέσεις τα 25 μέτρα). Το καλώδιο του DVI μπορεί να φτάσει έως τα 5 μέτρα. Η συμβατότητα του με το DVI επιτρέπει σε συσκευές που υποστηρίζουν DVI να συνδέονται σε υποδοχή HDMI, με την χρήση απλών μετατροπέων. Ο ακροδέκτης του μοιάζει εξωτερικά με αυτόν του βύσματος USB που χρησιμοποιείται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

hdmi logo

Οι εκδόσεις του HDMI

HDMI 1.0

Η πρώτη έκδοση HDMI μπορεί να μεταφέρει ένα ψηφιακό σήμα βίντεο υψηλής ευκρίνειας, και δύο κανάλια ήχου μέσω ενός μόνο καλωδίου.

HDMI 1.1

 Η έκδοση αυτή προσθέτει τη δυνατότητα μεταφοράς σημάτων ήχου Dolby Digital, DTS, και DVD-Audio, καθώς και 7.1 κανάλια ασυμπίεστου ήχου PCM.

HDMI 1.2

Η έκδοση HDMI 1.2 προσθέτει τη δυνατότητα μεταφοράς και σημάτων SACD.

HDMI 1.3

Αυτή η έκδοση περιλαμβάνει βελτιώσεις όσο αναφορά τον ήχο και βίντεο. Με την έλευση των Blu-ray και HD-DVD, έκδοση 1.3 προσθέτει τη δυνατότητα μεταφοράς ψηφιακού bit-stream για την υψηλής ανάλυσης φορμά ήχου: Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD και DTS-HD.

HDMI 1.3a

Εκτός από τις παραπάνω βελτιώσεις ήχου του HDMI 1.3, η έκδοση 1.3a αυξάνει το ποσό εύρους ζώνης του βίντεο που μπορεί να μεταφερθεί από μια πηγή σε μια οθόνη. Αυτό σημαίνει, ότι εκτός από το συνηθισμένο πρότυπο 24-bit βάθος, οι εκδόσεις HDMI 1.3 και 1.3a έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν χρώμα βάθους έως και 48-bit, και μπορούν να φιλοξενήσουν αναλύσεις υψηλότερες από 1080p.

HDMI 1.4

Η έκδοση HDMI 1.4 προσθέτει πρακτικές βελτιώσεις συνδεσιμότητας. Ανάλογα με την χρήση που προορίζεται, το HDMI 1.4 μπορεί να προσφέρει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • HDMI Ethernet Channel (μεταφορά δεδομένων data μέσω καναλιού Ethernet 100Mbps)
  • Audio Return Channel (κανάλι επιστροφής ήχου)
  • 3D Over HDMI (υποστήριξη τρισδιάστατης εικόνας)
  • Υποστήριξη ανάλυσης εικόνας 4K x 2K εικονοστοιχεία (3840 x 2160 pixels)
  • Expanded Support For Color Spaces
  • Micro HDMI Connector (Νέο βύσμα μικρότερο κατά 50% από το κλασσικό ώστε να συνδέεται με κινητά τηλέφωνα, ψηφιακές συσκευές και άλλες φορητές ψηφιακές συσκευές)
  • Automotive Connection System (Νέο σύστημα ασφαλούς σύνδεσης του βύσματος)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι